ΥΓΕΙΑ

Γιατί «επιβάλλεται» η άσκηση στην εμμηνόπαυση - Από ποιες παθήσεις προστατεύει τις γυναίκες

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο και η εμπειρία κάθε γυναίκας είναι μοναδική.

Κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν την εμμηνόπαυση ως μια νέα αρχή στη ζωή τους, ενώ άλλες βιώνουν πολλά νέα συμπτώματα και αλλαγές στο σώμα τους.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές ωστόσο, έχουν αντίκτυπο στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς παθήσεων.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιομεταβολικών νοσημάτων, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί μετά την εμμηνόπαυση. Τα καρδιομεταβολικά νοσήματα αναφέρονται σε μια ομάδα κοινών χρόνιων παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και το μεταβολικό σύστημα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης τύπου 2 και οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση).

Έχει παρατηρηθεί ότι πριν από την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο επιπολασμό καρδιομεταβολικών νοσημάτων σε σύγκριση με τους άνδρες.

Αυτό το πλεονέκτημα μειώνεται όμως μετά την εμμηνόπαυση. Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό, όπως η ηλικία, οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αρκετές βασικές ορμόνες -όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη- υφίστανται σημαντικές αλλαγές. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης. Είναι σημαντικό ότι μπορούν επίσης να προκαλέσουν σωματικές αλλαγές που μπορούν να μεταβάλουν τον τρόπο λειτουργίας του καρδιαγγειακού και του μεταβολικού συστήματος.

Για παράδειγμα, οι διακυμάνσεις των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση συνδέονται με υπέρταση, αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης (συγκεκριμένα αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης), αύξηση του λίπους στο στομάχι και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίμα.

Όλες αυτές οι αλλαγές αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιομεταβολικής νόσου. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Ειδικότερα, τα οιστρογόνα -η κύρια γυναικεία ορμόνη- μειώνονται σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά έχουν και άλλους ρόλους - όπως η προστασία της καρδιάς.

Ως εκ τούτου, η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στον κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών μιας γυναίκας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η άσκηση

Πολλά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθενται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος διαχείρισης του κινδύνου.

Μετα-ανάλυση ερευνών έδειξε ότι ο συνδυασμός ασκήσεων δύναμης και αντοχής μπορεί επίσης να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου μέσω της βελτίωσης διαφόρων παραγόντων κινδύνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 40 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2.132 γυναίκες. Διαπίστωσαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έκαναν επί τουλάχιστον τρεις μήνες συνδυαστική προπόνηση αντοχής και δύναμης μέτριας έως υψηλής έντασης, είδαν μεγαλύτερη βελτίωση σε πολλούς παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικών νοσημάτων σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν εναλλακτικές μορφές άσκησης.

Οι συμμετέχουσες που έκαναν προπονήσεις που συνδύαζαν ασκήσεις αντοχής και δύναμης μέτριας έως υψηλής έντασης, βελτίωσαν σημαντικά το λίπος στο στομάχι, τα επίπεδα χοληστερόλης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση.

Εκτός από αυτό τον συνδυασμό ασκήσεων πάντως, ο οποίος συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη συνολική βελτίωση στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μορφές τακτικής άσκησης βελτίωσαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου. Διαπιστώθηκε για παράδειγμα, ότι σχεδόν όλα τα είδη άσκησης που εξετάστηκαν μείωσαν την περίμετρο της μέσης.

Αυτό δείχνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα δεν πρέπει να υποτιμάται ως επιλογή για τη μείωση του κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Με βάση τα ευρήματα, ο συνδυασμός ασκήσεων αντοχής και δύναμης έχει τα μεγαλύτερα οφέλη στη μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου μετά την εμμηνόπαυση, όταν εκτελείται για τουλάχιστον 12 εβδομάδες σε μέτρια έως υψηλή ένταση.

Φυσικά, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός -και κάποιοι μπορεί να προτιμούν να κάνουν άλλους τύπους άσκησης. Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» είναι να ξεκινήσετε από κάπου.

Πηγή: Medical express

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved