Γιατί δεν σας πιάνει ύπνος χωρίς να παίζει η TV
Πολλοί βρίσκουν ευκολότερο να αποκοιμηθούν με κάποιον θόρυβο στο δωμάτιο, όπως ο ήχος από κάτι που παίζει στην τηλεόραση.
Αυτός ο θόρυβος μπορεί να τους προσφέρει ορισμένα ψυχολογικά και νευρολογικά οφέλη.
Αυτό το άρθρο εστιάζει στο γιατί και πότε ο θόρυβος του περιβάλλοντος βοηθά στον ύπνο, τις επιπτώσεις του σε άτομα με ΔΕΠΥ και τα πιθανά μειονεκτήματα.
Γιατί πολλοί άνθρωποι χρειάζονται λίγο θόρυβο στο δωμάτιο για να κοιμηθούν
Ο λιγοστός, σταθερός θόρυβος, όπως ένας ανεμιστήρας ή ένα ειδικό μηχάνημα θορύβου για ύπνο, μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας ή απόσπασης της προσοχής που διευκολύνει τη διαδικασία να αποκοιμηθείτε.
Για πολλά άτομα, η απόλυτη ησυχία μπορεί να είναι αγχωτική και να αναγκάζει τις σκέψεις τους να ξεσπούν ή να αυξάνει την επίγνωση των εσωτερικών ή εξωτερικών ερεθισμάτων. Η συνέπεια του θορύβου μπορεί να “καλύψει” ξαφνικούς ήχους που διαφορετικά θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ύπνο, βοηθώντας στη διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος, που προάγει τη χαλάρωση.
Τι είναι ο λευκός θόρυβος στον ύπνο
Ο λευκός θόρυβος είναι ένας τύπος σταθερού ήχου που περιέχει όλες τις ακουστικές συχνότητες σε ίσες εντάσεις.
Το σταθερό βουητό του λευκού θορύβου μπορεί να δημιουργήσει έναν ήχο που “πνίγει” άλλους απότομους ήχους, οι οποίοι διαταράσσουν τον ύπνο. Τα μηχανήματα ή οι εφαρμογές λευκού θορύβου στα smartphone έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον περιβαλλοντικό θόρυβο, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου και διατηρώντας ένα ήρεμο και σταθερό ακουστικό περιβάλλον.
Βοηθά ο θόρυβος του περιβάλλοντος τα άτομα με ΔΕΠΥ να κοιμηθούν;
Ο ελεγχόμενος θόρυβος στο δωμάτιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για άτομα με ΔΕΠΥ.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω υπερδραστήριου εγκεφάλου ή αυξημένης ευαισθησίας στα ερεθίσματα. Ο θόρυβος του παρασκηνίου, όπως ο λευκός θόρυβος ή άλλοι τύποι σταθερού ήχου, συμβάλλει στην μείωση της αισθητηριακής τους υπερφόρτωσης, καλύπτοντας ενοχλητικές σκέψεις ή ήχους του περιβάλλοντος. Αυτό επιτρέπει στα άτομα με ΔΕΠΥ να αποκοιμηθούν πιο εύκολα. Για μερικούς, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα ηρεμιστικό, σταθερό ακουστικό περιβάλλον που βοηθά τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στην ανάπαυση.
Ποιες είναι οι παρενέργειες του θορύβου στον ύπνο
Παρά τα πλεονεκτήματα, ένας τέτοιος θόρυβος ενέχει και κάποια μειονεκτήματα:
- Κίνδυνος βλάβης της ακοής: Η παρατεταμένη έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ακοής, ειδικά εάν ο θόρυβος είναι πολύ δυνατός ή συνεχής.
- Εξάρτηση από τον θόρυβο: Μερικά άτομα μπορεί να εξαρτώνται από τον θόρυβο του περιβάλλοντος για να αποκοιμηθούν, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει τον ύπνο σε πιο ήσυχα περιβάλλοντα, όπως κατά τη διάρκεια διακοπών.
- Κακή ποιότητα ύπνου: Αν και ο θόρυβος του περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους, μελέτες δείχνουν ότι -γενικότερα- η ηχορύπανση μπορεί να επηρεάσει τα στάδια βαθύ ύπνου, ιδιαίτερα εάν ο θόρυβος είναι απρόβλεπτος.
Σύνοψη
Ο θόρυβος του περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο πολλών ατόμων, δημιουργώντας ένα παρήγορο και σταθερό ακουστικό περιβάλλον. Για τα άτομα με ΔΕΠΥ, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αισθητηριακής τους υπερφόρτωσης, που παρεμποδίζει τον ύπνο.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προσεκτικά τον θόρυβο περιβάλλοντος, για να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες, όπως βλάβη στην ακοή και εξάρτηση.
Πηγές: risescience.com, treatmyocd.com, calm.com, medicalnewstoday.com