ΥΓΕΙΑ

Κήλες: Ένας συνοπτικός «οδηγός» με τα αίτια που τις προκαλούν και την αντιμετώπισή τους

Με τον όρο κήλη περιγράφεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ένα εσωτερικό όργανο της κοιλιάς (π.χ. τμήμα εντέρου ή σπλαχνικού λίπους), προβάλλει μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος.

Γράφει ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

Οι κήλες αναγνωρίζονται ως προπέτειες (εξογκώματα) στην πάσχουσα περιοχή και ταξινομούνται ανάλογα με το σημείο προβολής τους.

Πώς κατηγοριοποιούνται οι κήλες;

Οι κήλες μπορεί να είναι είτε συγγενείς, δηλαδή να υφίσταται κατά τη γέννηση, είτε επίκτητες. Τις περισσότερες φορές οι κήλες είναι επίκτητες και ανάλογα με το σημείο εμφάνισής τους κατηγοριοποιούνται σε:

  • Βουβωνοκήλη: Η κήλη που εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα και συγκεκριμένα στο βουβωνικό κανάλι
  • Μηροκήλη: Η μορφή της κήλης που εντοπίζεται στη μηροβουβωνική περιοχή και συγκεκριμένα στο μηριαίο πόρο
  • Ομφαλοκήλη: Η κήλη που εμφανίζεται στον ομφαλό ή πέριξ του, είναι συχνότερη στις γυναίκες, ιδίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
  • Επιγαστρική κήλη: Η κήλη που εμφανίζεται στο ανώτερο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς
  • Μετεγχειρητική κήλη: Η κήλη που εμφανίζεται στο σημείο της τομής κάποιας προϋπάρχουσας επέμβασης
  • Διαφραγματοκήλη: Εάν και διαφορετικής μορφής (εσωτερική) κήλη, η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται στο εσωτερικό της κοιλιάς, ως προβολή συνήθως του στομάχου προς τον θώρακα
  • Κήλη των αθλητών: Παρότι αναφέρεται ως κήλη, η κήλη των αθλητών δεν έχει την τυπική μορφή κήλης - Αναφέρεται ως σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών και σχετίζεται με άτομα που επιδίδονται σε έντονη αθλητική δραστηριότητα

Πώς προκαλούνται οι κήλες;

Οι κήλες εμφανίζονται τις περισσότερες φορές σε εκ γενετής αδύναμα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος. Ωστόσο, η εξασθένηση του κοιλιακού τοιχώματος σε συνδυασμό με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στη δημιουργία κηλών. Οι πιο συχνές καταστάσεις που ευοδώνουν το περιβάλλον δημιουργίας κηλών, είναι:

  • Ανύψωση βαριών αντικειμένων
  • Χειρωνακτική εργασία
  • Παχυσαρκία
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση
  • Κληρονομικότητα
  • Εγκυμοσύνη

Κήλες: Συμπτώματα και επιπλοκές

Οι κήλες μπορούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να υφίστανται δίχως να δίνουν συμπτώματα. Η παρουσία συμπτωμάτων ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της κήλης και το σημείο στο οποίο προβάλλει. Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλεί η κήλη είναι:

  • Μικρή ή μεγάλη διόγκωση στην περιοχή
  • Πόνος κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης
  • Πόνος όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση (π.χ. βήχας)
  • Άλγος κατά τη βάδιση

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ακόμα και η παρουσία μιας μικρής κήλης δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Η πιο συχνή και σοβαρή επιπλοκή των κηλών είναι η περίσφιξη. Η περίσφιξη αποτελεί μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά την οποία το εσωτερικό σπλάχνο εγκλωβίζεται εντός του σάκου της κήλης και στραγγαλίζεται. Ο ισχυρός αυτός εγκλωβισμός, αν δεν αναταχθεί εγκαίρως, οδηγεί στην νέκρωση του σπλάχνου. Η περίσφιξη προκαλεί έντονα συμπτώματα, όπως:

  • Έντονο πόνο στην κήλη
  • Πυρετό
  • Αποφρακτικό ειλεό
  • Κοιλιακό πόνο
  • Ναυτία – εμετό

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών της κήλης είναι κεφαλαιώδους σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακόμη κα για τη ζωή του ασθενή.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση των κηλών;

Οι κήλες πολύ συχνά μπορούν να διαγνωστούν μετά από τη λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενή από έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό στην αντιμετώπιση των κηλών. Η λήψη του ιατρικού ιστορικού, καθώς και η ψηλάφηση της κήλης κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης συνήθως επαρκούν για τη διάγνωση. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις, εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία, θέτουν την ακριβή διάγνωση.

Κήλες: Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των κηλών αποτρέπει την εμφάνιση επιπλοκών και αποκαθιστά την ομαλή καθημερινότητα των ασθενών. Η σύγχρονη αντιμετώπιση των κηλών πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, οι οποίες προσφέρουν άμεση ανάρρωση και εξαιρετικά σταθερά αποτελέσματα.

Ενδοσκοπική ολικώς εξωπεριτοναϊκή χειρουργική αποκατάσταση (TEP)

Η ενδοσκοπική μέθοδος (TEP) αποτελεί την πιο αρμονική τεχνική της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής διόρθωσης των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Η ενδοσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από 3 μικρές τομές. Οι χειρουργικοί χειρισμοί διενεργούνται αποκλειστικά στο εσωτερικό των μυϊκών διαμερισμάτων του κοιλιακού τοιχώματος και όχι στο εσωτερικό της κοιλιάς, γεγονός που ισοδυναμεί με αποφυγή διατομών, απώλειας αίματος, συρραφών και μετεγχειρητικού πόνου.

Ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση κηλών

H πιο σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής προσπέλασης είναι η ρομποτική. Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει την ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση ακόμη και στις πιο σύνθετες κήλες. Η επέμβαση διενεργείται με ένα εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα, το οποίο χειρίζεται ένας πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η λεπτομερής επιτέλεση των χειρουργικών κινήσεων, η μοναδική ορατότητα και οι μικροκινήσεις των ρομποτικών εργαλείων, γεγονότα που την καθιστούν πλήρως ατραυματική μέθοδο.

Σημαντικές και απαραίτητες παράμετροι για την ασφαλή χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών είναι η εκπαίδευση και εξειδίκευση του ιατρού, η ύπαρξη του κατάλληλου ιατρικού περιβάλλοντος και η τοποθέτηση των πιο εξελιγμένων χειρουργικών πλεγμάτων.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, είναι Γενικός Χειρουργός, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General και Πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός (https://esurgery.gr/)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved