ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια ότι οι πρησμένες αμυγδαλές είναι καρκίνος

Bigstock

Τα προβλήματα στις αμυγδαλές μπορεί να είναι ανησυχητικά, ειδικά όταν προσπαθείτε να διαφοροποιήσετε τις καλοήθεις καταστάσεις -όπως οι κύστεις- και τις πιο σοβαρές καταστάσεις -όπως ο καρκίνος.

Αυτό το άρθρο διερευνά τις αιτίες και τα συμπτώματα των κύστεων αμυγδαλών έναντι του καρκίνου των αμυγδαλών, εάν οι διογκωμένες αμυγδαλές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν καρκίνο και πώς να ελέγξετε για καρκίνο του λαιμού στο σπίτι.

Τι προκαλεί τις κύστεις και τι τον καρκίνο των αμυγδαλών

  • Κύστες αμυγδαλών: Οι κύστεις αμυγδαλών είναι καλοήθεις σάκοι γεμάτοι με υγρό ή ημιστερεό υλικό. Συχνά σχηματίζονται λόγω φραγμένων βλεννογόνων αδένων, χρόνιας φλεγμονής ή λοιμώξεων. Αυτές οι κύστεις είναι συνήθως αβλαβείς και μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και εμφάνιση.
  • Καρκίνος αμυγδαλών: Ο καρκίνος των αμυγδαλών αναπτύσσεται κυρίως από τα πλακώδη κύτταρα που επενδύουν τις αμυγδαλές. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV-θετικός τύπος καρκίνου των αμυγδαλών γίνεται πιο συχνός και τείνει να έχει καλύτερη πρόγνωση από τον HPV-αρνητικό τύπο.

Τα σημάδια για κύστη ή για καρκίνο των αμυγδαλών

Κύστεις αμυγδαλών

  • Εμφάνιση: Μικρά, λευκά ή κιτρινωπά εξογκώματα στις αμυγδαλές.
  • Συμπτώματα: Είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αλλά οι μεγάλες κύστεις μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, δυσκολία στην κατάποση ή αίσθημα ότι “κάτι έχει κολλήσει στον λαιμό”.
  • Πόνος: Γενικά ανώδυνες, εκτός εάν έχουν μολυνθεί ή είναι σημαντικά διογκωμένες.

Καρκίνος αμυγδαλών

  • Εμφάνιση: Επίμονο εξόγκωμα στην αμυγδαλή, το οποίο δεν υποχωρεί.
  • Συμπτώματα: Πονόλαιμος που δεν επουλώνεται, δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο αυτί, σάλιο με χρωματισμό αίματος και ανεξήγητη απώλεια βάρους.
  • Πόνος: Ο επίμονος πόνος, ειδικά κατά την κατάποση, είναι ένα κοινό σύμπτωμα. Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος.

Είναι ποτέ οι πρησμένες αμυγδαλές σύμπτωμα καρκίνου;

Ναι, οι διογκωμένες αμυγδαλές μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου των αμυγδαλών, ιδιαίτερα εάν η μία αμυγδαλή είναι μεγαλύτερη από την άλλη ή το πρήξιμο επιμένει για πολλές εβδομάδες χωρίς να ανταποκρίνεται σε τυπικές θεραπείες όπως τα αντιβιοτικά.

Η ασυμμετρία αμυγδαλών είναι καμπανάκι κινδύνου και επιβάλλεται να αξιολογηθεί από ωτορινολαρυγγολόγο, ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητο πόνο, δυσκολία στην κατάποση ή αιμορραγία.

Πώς να ελέγξετε για καρκίνους του λαιμού στο σπίτι

Αν και μόνο οι ιατρικές εξετάσεις μπορούν να αναδείξουν οριστικά πιθανό καρκίνο στον λαιμό, μπορείτε να κάνετε έναν βασικό αυτοέλεγχο στο σπίτι, για να εντοπίσετε πιθανά προειδοποιητικά σημάδια:

  • Οπτική επιθεώρηση: Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη και έναν φακό για να δείτε τον λαιμό και τις αμυγδαλές σας. Ελέγξτε για εξογκώματα, ασυμμετρία ή επίμονες πληγές.
  • Ψηλάφιση για εξογκώματα: Ψηλαφίστε απαλά όλην την περιοχή του λαιμού για ασυνήθιστα εξογκώματα ή πρήξιμο, ειδικά γύρω από τις αμυγδαλές και τους λεμφαδένες.
  • Παρακολουθήστε τα συμπτώματα: Παρακολουθήστε τα επίμονα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση, πόνο στο αυτί ή ανεξήγητη απώλεια βάρους. Εάν αυτά τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Σύνοψη

Η διαφοροποίηση μεταξύ των κύστεων και του καρκίνου των αμυγδαλών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η κατανόηση των αιτιών και των συμπτωμάτων καθεμιάς κατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει.

Αν και οι κύστεις αμυγδαλών είναι γενικά καλοήθεις και ανώδυνες, το επίμονο ή ασύμμετρο οίδημα των αμυγδαλών, ειδικά όταν συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο. Ο τακτικός αυτοέλεγχος και η επίγνωση των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση, κάτι που είναι κρίσιμο για την αποτελεσματική θεραπεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό εάν παρατηρείτε ασυνήθιστες αλλαγές ή επίμονα συμπτώματα στον λαιμό ή τις αμυγδαλές σας.

Πηγές: mdanderson.org, cedars-sinai.org, medicalnewstoday.com, healthline.com, clevelandclinic.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved