ΥΓΕΙΑ

Πατάτα: Τα οφέλη της για την καρδιαγγειακή υγεία των διαβητικών

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα όσων έχουν διαβήτη τύπου 2, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωσή της με μέτρο.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πατάτα με κάτι που είναι κυρίως τηγανητό ή έχει πολλά λιπαρά. Θέλαμε να δείξουμε πώς η πατάτα μπορεί να είναι λειτουργική και υγιεινή, όταν μαγειρεύεται με τον κατάλληλο τρόπο» επισημαίνει η επικεφαλής νέας μελέτης του Τμήματος Κινησιολογίας και Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, Neda Akhavan.

Στη μελέτη συμμετείχαν 24 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος ελεγχόταν με φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που μετρά επιστημονικά τα καρδιαγγειακά οφέλη της πατάτας για ενήλικες με διαβήτη.

Κάθε συμμετέχων στην μελέτη έτρωγε μία ψητή πατάτα με τη φλούδα, η οποία ζύγιζε 100 γραμμάρια και περιείχε 20 γραμμάρια υδατανθράκων. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου έτρωγαν μία αντίστοιχη ποσότητα λευκού ρυζιού, η οποία περιέχει τις ίδιες θερμίδες και τους ίδιους υδατάνθρακες. Η μελέτη διήρκεσε 12 εβδομάδες, δηλαδή τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για να παρατηρηθούν αλλαγές στους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου και καρδιομεταβολικής υγείας.

Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να προσθέσουν στην πατάτα βότανα ή μπαχαρικά και μέχρι μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο, αλλά οι ειδικοί τους συνέστησαν να μην την τηγανίσουν.

Στους συμμετέχοντες που έτρωγαν πατάτα, παρατηρήθηκε μέτρια μείωση στα επίπεδα σακχάρου νηστείας. Παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στη σύνθεση του σώματος, στην περίμετρο της μέσης και μείωση του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας παρέχουν ενδείξεις ότι οι λευκές πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όταν αντικαθιστούν άλλες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το μακρύκοκκο λευκό ρύζι», δήλωσε η Akhavan.

«Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιδράσεις, αντίθετα παρατηρήθηκαν οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δεν πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».

Η Akhavan επισημαίνει ότι όπως, συμβαίνει με όλες τις τροφές, το «κλειδί» είναι η ποσότητα και ο τρόπος μαγειρέματος.

«Οι πατάτες είναι μια πολύ ευέλικτη τροφή και μπορούν να καταναλωθούν στις περισσότερες κουζίνες, αλλά πρέπει να αποτελούν τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής», δήλωσε.

Είναι επίσης προτιμότερο να τις τρώτε με τη φλούδα, η οποία είναι πλούσια σε κάλιο και να αποφεύγετε τον βρασμό, ο οποίος προκαλεί απώλεια μέρους του καλίου.

Οι πατάτες αποτελούν την πλουσιότερη πηγή διατροφικού καλίου στη δυτική διατροφή. Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο προλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, οι φλούδες πατάτας περιέχουν έναν συγκεκριμένο τύπο φυτικών ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, το οποίο βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και το λιπιδαιμικό προφίλ και αυξάνει τον κορεσμό.

Πηγή: Clinical Trials

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved