Κληρονομικότητα διαβήτη: Πώς θα αντιστρέψετε την κατάσταση
Ακόμη και αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν τον γενετικό κίνδυνο να αναπτύξουν τη μεταβολική διαταραχή μέσω της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 70% σε άτομα με γενετική προδιάθεση.
Μάλιστα, ο υγιεινός τρόπος ζωής είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε όσους είχαν σοβαρότερη γενετική προδιάθεση απ' ό,τι στα άτομα με μικρή γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είχαν στατιστικά ασήμαντη επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη των ατόμων με χαμηλό γενετικό κίνδυνο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Παρ' όλα αυτά, «τα ευρήματα ενθαρρύνουν όλους τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που προάγουν την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Maria Lankinen, λέκτορας διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να επιτυγχάνουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να χάνουν βάρος εάν ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δήλωσαν οι ερευνητές.
Στην τριετή μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άνδρες ηλικίας 50 έως 75 ετών στην ανατολική Φινλανδία. Περισσότεροι από 600 έλαβαν οδηγίες σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ οι υπόλοιποι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Ο γενετικός κίνδυνος προσδιορίστηκε με βάση 76 γονιδιακές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μελέτης ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές γνώριζαν σε ποια ομάδα κινδύνου ανήκε το κάθε άτομο.
Οι άνδρες που έλαβαν οδηγίες για τον τρόπο ζωής τους βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα της διατροφής τους, τρώγοντας περισσότερες φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά.
Οι άνδρες ασκούνταν τακτικά και έχασαν βάρος, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.
Μεταξύ εκείνων που έλαβαν συμβουλές για τον τρόπο ζωής, περίπου το 7,7% όσων είχαν μικρό κίνδυνο λόγω κληρονομικότητας και το 7,9% όσων αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο, ανέπτυξαν διαβήτη.
Συγκριτικά, το 8,2% όσων αντιμετώπιζαν μικρό μικρό κίνδυνο εμφάνισαν τελικά διαβήτη έναντι 14,1% όσων ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Η κλινική δοκιμή «δείχνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει με μια χαμηλού κόστους, ομαδική προσέγγιση που επικεντρώνεται στην υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν υψηλό γενετικό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2», κατέληξαν οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.