ΥΓΕΙΑ

Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος: Ο ρόλος του βάρους της μητέρας

Τα μωρά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες, αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας (NCHS) του CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ) σχετικά με τα αρχεία θανάτου βρεφών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο γενικής βρεφικής θνησιμότητας, καθώς και σε μια σειρά από προβλήματα υγείας τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους. Δεν έχουν γίνει ωστόσο έρευνες για τη σχέση της παχυσαρκίας και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το NCHS δίνοντας έμφαση στους θανάτους βρεφών κατά τα έτη 2015 έως 2019. Οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα δεδομένα για τις γεννήσεις ζώντων παιδιών κατά την 28η εβδομάδα κύησης ή αργότερα και τα παρακολούθησαν έως και 364 ημέρες μετά τη γέννηση. Στη συνέχεια, συνέκριναν τους αιφνίδιους θανάτους βρεφών από παχύσαρκες μητέρες με τους αντίστοιχους θανάτους βρεφών μη παχύσαρκων μητέρων.

Διαπίστωσαν ότι από τα 19 εκατομμύρια μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, 16.545 πέθαναν από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, και από αυτά, το 5,4% αποδόθηκε στην παχυσαρκία της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης - ποσοστά που μεταφράζονται σε 0,74 ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών για μωρά που γεννήθηκαν από μη παχύσαρκες μητέρες και 1,47 ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών από μητέρες που ήταν παχύσαρκες.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι παχύσαρκες μητέρες ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν άπνοια ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η προεκλαμψία. Έχει προκύψει επίσης ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού των γυναικών που είναι παχύσαρκες κατά την εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved