ΥΓΕΙΑ

Υγεία καρδιάς: Το τεστ 3 λεπτών σε ένα σκαλοπάτι

Bigstock

Το Harvard Step Test είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος αξιολόγησης της καρδιαγγειακής ικανότητας.

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στο τι είναι το Harvard Step Test, πώς να κάνετε το τεστ βημάτων 3 λεπτών στο σπίτι, τι αποκαλύπτει αυτό το τεστ για την καρδιαγγειακή υγεία, πώς να εντοπίσετε πιθανά καρδιακά προβλήματα και ποιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών.

Τι είναι το Harvard Step Test

Το Harvard Step Test είναι ένα τεστ καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τη δεκαετία του 1940. Μετρά την αποτελεσματικότητα του καρδιαγγειακού συστήματος, αξιολογώντας πόσο γρήγορα ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά την άσκηση.

Αυτό το τεστ χρησιμοποιείται ευρέως επειδή είναι απλό, απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την αερόβια φυσική κατάσταση και την υγεία της καρδιάς ενός ατόμου.

Υγεία καρδιάς: Πώς να κάνετε το τεστ 3 λεπτών στο σπίτι

Η εκτέλεση του τεστ βημάτων 3 λεπτών στο σπίτι είναι απλή και απαιτεί μόνο ένα σκαλοπάτι ή πάγκο ύψους περίπου 30 εκατοστών, ένα χρονόμετρο και έναν μετρονόμο ή μια εφαρμογή σε smartphone, για να τηρείτε συγκεκριμένο ρυθμό.

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

  1. Προετοιμασία: Βρείτε ένα στιβαρό σκαλοπάτι ή πάγκο που έχει ύψος περίπου 30 cm. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα χρονόμετρο και έναν μετρονόμο, για να διατηρείτε σταθερό ρυθμό.
  2. Προθέρμανση: Κάντε μια ελαφριά προθέρμανση για 5-10 λεπτά, για να προετοιμάσετε τους μύες και την καρδιά σας για την άσκηση.
  3. Step Up and Down: Ανεβοκατεβαίνετε στο σκαλοπάτι/πάγκο με ρυθμό 24 βημάτων ανά λεπτό (ένα βήμα κάθε 2,5 δευτερόλεπτα) επί 3 λεπτά. Χρησιμοποιήστε έναν μετρονόμο για να διατηρήσετε έναν σταθερό ρυθμό.
  4. Περίοδος Ανάκτησης: Αφού συμπληρώσετε τα 3 λεπτά, καθίστε αμέσως και μετρήστε τον καρδιακό σας ρυθμό για 1 λεπτό. Σημειώστε τον αριθμό των παλμών.
  5. Υπολογισμός Δείκτη Φυσικής Κατάστασης: Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο τύπο για να υπολογίσετε τον δείκτη φυσικής κατάστασης:

Δείκτης Φυσικής Κατάστασης = 100 × Διάρκεια τεστ (δευτερόλεπτα) / 2 × Συνολικοί Χτύποι Καρδιάς στην Περίοδο Ανάκτησης

Όσο υψηλότερος είναι ο Δείκτης Φυσικής Κατάστασης, τόσο καλύτερη είναι η καρδιαγγειακή σας ικανότητα.

Τι δείχνει το τεστ καρδιαγγειακών βημάτων 3 λεπτών

Το τεστ καρδιαγγειακών βημάτων διάρκειας 3 λεπτών δείχνει πόσο αποτελεσματικά η καρδιά και οι πνεύμονές σας μπορούν να παρέχουν οξυγόνο στους μύες σας κατά τη διάρκεια άσκησης και πόσο γρήγορα μπορούν να ανακάμψουν μετά. Ένας χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης υποδηλώνει καλύτερη καρδιαγγειακή ικανότητα. Αυτό το τεστ μπορεί επίσης να επισημάνει πιθανά προβλήματα με την καρδιαγγειακή αποτελεσματικότητα και αντοχή.

ΗλικίαΠαλμοί (καλό έως εξαιρετικό σκορ)Παλμοί (μέτριο έως άνω του μετρίου σκορ)Παλμοί (ανεκτό έως χαμηλό σκορ)
ΑΝΤΡΕΣ18-2584 και κάτω85-100101 και πάνω
26-3586 και κάτω87-103104 και πάνω
36-4590 και κάτω91-106107 και πάνω
46-5593 και κάτω94-112113 και πάνω
56-6596 και κάτω97-115116 και πάνω
Άνω των 65102 και κάτω103-118119 και πάνω
ΓΥΝΑΙΚΕΣ18-2593 και κάτω94-100111 και πάνω
26-3594 και κάτω95-111112 και πάνω
36-4596 και κάτω99-119120 και πάνω
46-55101 και κάτω102-124125 και πάνω
56-65103 και κάτω104-126127 και πάνω
Άνω των 65105 και κάτω106-130131 και πάνω

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε πρόβλημα με την καρδιά

Ο έγκαιρος εντοπισμός των καρδιακών προβλημάτων είναι ζωτικής σημασίας για αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη. Ακολουθούν μερικά κοινά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακό πρόβλημα:

  • Πόνος ή δυσφορία στο στήθος: Επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος, σφίξιμο ή πίεση στο στήθος.
  • Δύσπνοια: Δυσκολία στην αναπνοή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ή κατά την ανάπαυση.
  • Αίσθημα παλμών: Ακανόνιστοι, γρήγοροι καρδιακοί παλμοί (περιγράφεται και σαν “φτερούγισμα” καρδιάς).
  • Κόπωση: Ασυνήθιστη κούραση ή αδυναμία, ειδικά μετά από σωματική καταπόνηση.
  • Πρήξιμο: Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα πέλματα, που μπορεί να υποδηλώνει κατακράτηση υγρών λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ενδελεχή αξιολόγηση και διάγνωση.

Ποιες ασκήσεις αποτρέπουν τις καρδιακές προσβολές

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διατήρησης της υγείας της καρδιάς και πρόληψης καρδιακών προσβολών. Ακολουθούν ορισμένες ασκήσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές:

  1. Αερόβιες ασκήσεις: Δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, το τζόγκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι βελτιώνουν την καρδιαγγειακή αντοχή και τη γενική υγεία της καρδιάς.
  2. Προπόνηση ενδυνάμωσης: Η άρση βαρών και η χρήση ζωνών αντίστασης βοηθούν στην οικοδόμηση μυών και στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας, κάτι που ωφελεί την καρδιά.
  3. Ασκήσεις ευελιξίας και ισορροπίας: Οι ασκήσεις γιόγκα και διατάσεων βελτιώνουν την ευελιξία, την ισορροπία και μειώνουν το άγχος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία της καρδιάς.
  4. Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT): Οι σύντομες “εκρήξεις” έντονης άσκησης που ακολουθούνται από περιόδους ανάπαυσης μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή ικανότητα πιο αποτελεσματικά από την άσκηση μέτριας έντασης.

Προτεινόμενη ρουτίνα άσκησης:

  • Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα.
  • Συμπεριλάβετε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης 2 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.
  • Ενσωματώστε ασκήσεις ευελιξίας και ισορροπίας στο πρόγραμμα ασκήσεων.

Συμπέρασμα

Το Harvard Step Test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής ικανότητας και τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων υγείας της καρδιάς. Κατανοώντας πώς να κάνετε το τεστ στο σπίτι, αναγνωρίζοντας σημάδια καρδιακών προβλημάτων και ενσωματώνοντας αποτελεσματικές ασκήσεις στη ρουτίνα σας, μπορείτε να λάβετε προληπτικά βήματα για να διατηρήσετε μια υγιή καρδιά και να αποτρέψετε καρδιακές προσβολές.

Η τακτική άσκηση, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι απαραίτητα για την μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγές: harvard.edu, inetsolutions.com.au, mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved