ΥΓΕΙΑ

Αύξηση βάρους: 7 σημάδια ότι φταίνε οι ορμόνες σας

Στη μάχη κατά της αύξησης του σωματικού βάρους, οι ορμόνες παίζουν συχνά καθοριστικό ρόλο.

Αν και συνηθίζουμε να εστιάζουμε στις μεταβολές των θυρεοειδικών ορμονών, της κορτιζόλης, της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων ως κύριων ενόχων για την αύξηση του βάρους, πρόσφατες ανακαλύψεις δείχνουν ορμόνες όπως η GLP-1 (ανάλογο του γλυκανόμορφου πεπτιδίου, ανήκει στην κατηγορία των ινκρετινικών ορμονών που παράγονται στο κύτταρο του γαστρεντερικού σωλήνα κάθε φορά που τρώμε) και η GIP (γαστρικό ή γαστρεντερικό ανασταλτικό πεπτίδιο, μια πεπτιδικής φύσεως ορμόνη που εκκρίνεται από τα K κύτταρα του βλεννογόνου του εντέρου που αναστέλλει την έκκριση γαστρικού οξέος και ουδετεροποιεί το εντερικό περιεχόμενο) αποτελούν βασικούς παράγοντες αύξησης του βάρους.

Εάν αυτές οι ορμόνες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, μπορούν να επηρεάσουν την έκκριση ινσουλίνης και να υπονομεύσουν το αίσθημα κορεσμού που είναι απαραίτητο για τον έλεγχο της όρεξης. Αυτή η διαταραχή μπορεί δυνητικά να τροφοδοτήσει την υπερκατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα την επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους.

«Οι ορμονικές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά τα GLP-1 και GIP, συχνά παραβλέπονται ως αιτία αύξησης του σωματικού βάρους», εξηγεί ο καθηγητής Frank Joseph, ιδρυτής και πρόεδρος του ιδρύματος για την απώλεια βάρους Dr Frank's. «Η αντιμετώπιση αυτών των ανισορροπιών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική απώλεια βάρους» αναφέρει.

Τα GLP-1 και GIP είναι ορμόνες των οποίων η δουλειά είναι να διαχειρίζονται σημαντικά τις αντιδράσεις του σώματός μας στην πείνα και τα επίπεδα ινσουλίνης. Η ισορροπία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ρυθμίζουν την πείνα και παρέχουν την τόσο σημαντική ικανοποίηση μετά το γεύμα.

Μια διαταραχή αυτής της ισορροπίας, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της όρεξης και να δυσκολέψει τη διαχείριση του βάρους.

Η κατανόηση της επίδρασης των GLP-1 και GIP στο βάρος είναι απαραίτητη. «Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με την αύξηση του σωματικού βάρους παρά τις προσπάθειές τους, επειδή οι ορμόνες τους δεν συνεργάζονται και όχι επειδή τους λείπει η δύναμη της θέλησης», εξηγεί ο Δρ. Frank.

Αναγνωρίζοντας την ορμονική ανισορροπία: Επτά ανεπαίσθητα προειδοποιητικά σημάδια

Η αναγνώριση του κατά πόσον οι ορμόνες σας δεν βρίσκονται σε ισορροπία, μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα συχνά δεν είναι εμφανή.

Δείτε επτά ανεπαίσθητα σημάδια που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια ορμονική ανισορροπία:

Ανεξήγητη αύξηση βάρους

Εάν αντιμετωπίζετε ξαφνική ή σταδιακή αύξηση βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση, η οποία δεν υποχωρεί με δίαιτα ή άσκηση, μπορεί να πρόκειται για ορμονικό ζήτημα.

Επίμονη πείνα και λιγούρες

Ένα συνεχές αίσθημα πείνας ή μια ακόρεστη όρεξη, ειδικά για γλυκά ή υδατάνθρακες, μπορεί να είναι σημάδι ορμονικών αλλαγών.

Κόπωση

Εάν είστε συνεχώς κουρασμένοι ή έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας παρά τον αρκετό ύπνο, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα ορμονικής ανισορροπίας

Μεταβολές της διάθεσης

Το να βιώνετε συχνές αλλαγές στη διάθεση, όπως ευερεθιστότητα, άγχος ή κατάθλιψη, μπορεί να υποδηλώνει ένα υποκείμενο ορμονικό ζήτημα.

Προβλήματα ύπνου

Προβλήματα με τον ύπνο, τη διατήρηση του ύπνου ή το να μην αισθάνεστε ξεκούραστοι μπορεί να σχετίζονται με ορμονικές διακυμάνσεις.

Ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση

Για τις γυναίκες, οποιαδήποτε αλλαγή στον εμμηνορροϊκό κύκλο θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι οι ορμόνες δεν είναι συγχρονισμένες.

Αργός μεταβολισμός

Ένας υποτονικός μεταβολισμός, που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή τη δραστηριότητα, θα μπορούσε να είναι σημάδι δυσλειτουργίας των ορμονών.

«Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, ίσως ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας», συμβουλεύει ο Δρ. Frank. «Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να διορθωθούν με τη σωστή θεραπεία, οδηγώντας σε βελτιωμένη διαχείριση του βάρους και συνολική υγεία».

«Το ταξίδι προς την απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά με τα κατάλληλα εργαλεία και την υποστήριξη είναι απολύτως εφικτό», καταλήγει ο Δρ. Frank.

Πηγή: express.co.uk

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved