ΥΓΕΙΑ

Πρόσληψη βάρους μετά τα 20: Τι έχει προκαλέσει στην καρδιά μέχρι τα 60

Οι άνθρωποι που από την ηλικία των 20 και μετά παίρνουν υπερβολικό βάρος, αντιμετωπίζουν σοβαρούς καρδιολογικούς κινδύνους μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 60.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν συσχέτιση της αύξησης του σωματικού βάρους σε νεαρούς και μεσήλικες και της υπερτροφίας της καρδιάς, η οποία δυσκολεύει την άντληση αίματος.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε την υγεία όλων των μωρών που γεννήθηκαν στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας το 1946.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Alun Hughes, καθηγητής καρδιαγγειακής φυσιολογίας και φαρμακολογίας στο UCL στο Λονδίνο.

«Γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό βάρος σχετίζεται με επιδείνωση της υγείας της καρδιάς, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για τη μακροπρόθεσμη σχέση του υπερβολικού βάρους κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής και της επακόλουθης υγείας της καρδιάς. Θέλαμε να εξετάσουμε κατά πόσον το υπερβολικό βάρος σε προηγούμενα στάδια της ενήλικης ζωής εμφανίζει μόνιμες συσχετίσεις με επιδείνωση της υγείας της καρδιάς, ανεξάρτητα από το βάρος των ανθρώπων στη μετέπειτα ζωή τους», τονίζει.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για 1.690 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και την Ανάπτυξη του Βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (British Medical Research Council National Survey of Health and Development Birth Cohort).

Καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες μετρούσαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την αναλογία μέσης-ισχίων τους. Τους υπέβαλαν επίσης σε υπερηχοκαρδιογραφήματα, για την αξιολόγηση της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς.

Οι ερευνητές εστίασαν στη μέτρηση της μάζας της αριστερής κοιλίας, η οποία όταν είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη, υποδηλώνει μεγαλύτερη ποσότητα καρδιακού ιστού. Αυτό αποτελεί αξιόπιστο δείκτη κακής υγείας της καρδιάς και αυξημένου κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα άτομα των οποίων ο ΔΜΣ ήταν σταθερά αυξημένος από την ηλικία των 20 ετών και μετά, είχαν υψηλότερη μάζα αριστερής κοιλίας στα 60 τους χρόνια, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τον ΔΜΣ των ατόμων στην ηλικία των 60. Για παράδειγμα, σε έναν μέσο 43χρονο, ο κατά πέντε μονάδες υψηλότερος ΔΜΣ αντιστοιχούσε σε αύξηση της μάζας της αριστερής κοιλίας κατά 15% ή 27 γραμμάρια.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και σε νεαρή ηλικία, οδηγεί σε καρδιακή βλάβη πέρα από τις επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους στη μετέπειτα ζωή», εξήγησε ο καθηγητής Hughes.

«Η διατήρηση υγιούς βάρους είναι σημαντική ακόμη και στα πρώτα στάδια της ενήλικης ζωής και αν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μακροπρόθεσμα, πρέπει να αποτρέψουμε την αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα όλων των ηλικιών. Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη πολιτικών που θα μειώσουν την τρέχουσα επιδημία παχυσαρκίας».

Ο καθηγητής Hughes προσθέτει: «Η μελέτη δεν αποδεικνύει τελεσίδικα ότι η πρόωρη αύξηση του βάρους προκαλεί καρδιακή βλάβη, παρά μόνο ότι τα δύο αυτά φαινόμενα συνδέονται στενά. Επίσης, δεν μας λέει πώς συνδέονται, αλλά αν το υπερβολικό βάρος έχει επιπτώσεις στην καρδιά που είναι μη αναστρέψιμες ή εν μέρει αναστρέψιμες, τότε εκτιμούμε ότι η καρδιακή βλάβη συσσωρεύεται και επιδεινώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής».

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα τον ρόλο του διαβήτη και του υψηλού σακχάρου στο αίμα στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της αύξησης του βάρους και της υγείας της καρδιάς.

Σχεδιάζουν επίσης να μελετήσουν την αύξηση του σωματικού βάρους στην παιδική και εφηβική ηλικία σε σχέση με την υγεία της καρδιάς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved