ΥΓΕΙΑ

Υπνική άπνοια: Πόσο και για ποια καρδιαγγειακά αυξάνει τον κίνδυνο

Η υπνική άπνοια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς των νέων, περισσότερο απ' ό,τι των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Η σχέση της υπνικής άπνοιας και των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι ισχυρότερη σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών από ό,τι σε άτομα 40 ετών και άνω, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, οι νεαροί ενήλικες με άπνοια ύπνου είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία αντιμετώπιζαν κατά 10% αυξημένο κίνδυνο.

Η άπνοια αύξησε επίσης τον κίνδυνο διαβήτη κατά 33% στους νέους σε σύγκριση με 12% στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, και τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 25% έναντι 7%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι νεαροί με άπνοια ύπνου είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο -όπως έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή νόσο, πόνο στο στήθος ή εγκεφαλικό επεισόδιο- σε σχέση με τους νεαρούς που δεν έπασχαν από τη διαταραχή του ύπνου.

«Οι άνθρωποι τείνουν σκέφτονται την υπνική άπνοια απλά ως "κακό ύπνο" που προκαλεί κόπωση, αλλά οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο σοβαρές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Bhaskar Thakur, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.

Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά ακούσια για μικρά χρονικά διαστήματα επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Φυσιολογικά, ο αέρας ρέει ομαλά από το στόμα και τη μύτη προς τους πνεύμονες χωρίς καμία διακοπή. Τα διαστήματα που η αναπνοή σταματά ονομάζονται επεισόδια άπνοιας.

Το ροχαλητό είναι χαρακτηριστικό εύρημα σε περίπτωση υπνικής άπνοιας και δημιουργείται όταν ο αέρας αναγκάζεται να περάσει από το στενεμένο χώρο του ρινοφάρυγγα.

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την άπνοια είναι η παχυσαρκία, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η αύξηση της παχυσαρκίας έχει προκαλέσει και αύξηση των νέων ανθρώπων με άπνοια και χωρίς κατάλληλη παρέμβαση, μεγαλώνει ο κίνδυνος για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών», δήλωσε ο Thakur.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 10.000 ανθρώπους ηλικίας 20 ετών και άνω που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο μιας τακτικής ομοσπονδιακής έρευνας υγείας.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με συμπτώματα υπνικής άπνοιας (ροχαλητό, δύσπνοια, διακοπτόμενη αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και υπερβολική κόπωση στη διάρκεια της ημέρας), τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά θωρακικού πόνου, εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Έτειναν επίσης να έχουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, σημείωσαν οι ερευνητές.

Περίπου οι μισοί (51%) από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν συμπτώματα άπνοιας. Μεταξύ αυτών, το 36% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, το 24% είχε διαβήτη, το 66% αυξημένη χοληστερόλη και το 48% μεταβολικό σύνδρομο.

Δεν είναι σαφές γιατί η άπνοια ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην καρδιακή νόσο, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαταραχή του ύπνου πρέπει να αναγνωρίζεται και να παρακολουθείται, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει την ανάγκη για έλεγχο της άπνοιας ύπνου σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ειδικά για νεότερους ενήλικες που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από την έγκαιρη παρέμβαση. Η συζήτηση για την ποιότητα του ύπνου και η επανεξέταση των συμπτωμάτων της άπνοιας ύπνου, θα πρέπει να αποτελούν τακτικό μέρος της ετήσιας ιατρικής εξέτασης κάθε ενήλικα, ανεξαρτήτως ηλικίας», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved