Σεμαγλουτίδη ή τιρζεπατίδη; Ποια είναι πιο αποτελεσματική στο αδυνάτισμα
Το Mounjaro υπερέχει του Ozempic στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, δείχνει μια νέα μελέτη.
Τα άτομα που έπαιρναν τιρζεπατίδη (Mounjaro, Zepbound) έχασαν σημαντικά περισσότερα κιλά από εκείνα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy), αναφέρουν οι ερευνητές.
«Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που ακολούθησαν θεραπεία με τιρζεπατίδη, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν κλινικά σημαντική απώλεια βάρους και μεγαλύτερες μειώσεις του σωματικού βάρους σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία με σεμαγλουτίδη», ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Nicholas Stucky, αντιπρόεδρο έρευνας της Truveta Inc.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 18.000 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα στα οποία συνταγογραφήθηκε ένα από τα δύο φάρμακα για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 μεταξύ Μαΐου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023
Και τα δύο φάρμακα αναπτύχθηκαν αρχικά ως θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά αργότερα πήραν έγκριση για απώλεια βάρους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα δύο φάρμακα είναι αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.
Σχεδόν το 82% των ασθενών που έλαβαν Mounjaro έχασαν 5% του σωματικού βάτους τους ή περισσότερο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που έλαβαν Ozempic έφτασε στο 67%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Συνολικά, οι ασθενείς που λάμβαναν Mounjaro είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν 5% ή περισσότερο από το σωματικό τους βάρος σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν Ozempic, 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν 10% ή περισσότερο από το σωματικό τους βάρος και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν 15% ή περισσότερο από το σωματικό τους βάρος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Οι ασθενείς του Mounjaro παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερες μειώσεις του σωματικού βάρους καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους λήψης του φαρμάκου, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς του Mounjaro είχαν χάσει περίπου 6% του σωματικού τους βάρους σε σύγκριση με λιγότερο από 4% για τους ασθενείς του Ozempic. Η διαφορά ήταν 10% έναντι 6% στους έξι μήνες και 15% έναντι 8% στον ένα χρόνο.
Και τα δύο φάρμακα δρουν μιμούμενα τις επιδράσεις της ορμόνης GLP-1, η οποία παίζει ρόλο στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η δράση αυτή επιβραδύνει επίσης την πέψη και αυξάνει τον κορεσμό.
Ωστόσο, το Mounjaro διεγείρει και μια δεύτερη ορμόνη που ονομάζεται GIP, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τα ενισχυμένα αποτελέσματα που διαπιστώθηκαν σε αυτή τη μελέτη.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.