ΥΓΕΙΑ

Καύσωνες και εγκυμοσύνη: Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο παιδικού καρκίνου

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μας φέρνει συχνότερα αντιμέτωπους με υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες δεκαετίες.

Ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale (YSPH) έχουν μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι αυξανόμενες θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Σε νέα μελέτη διαπιστώνουν ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των απογόνων.

Είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί άμεσα τη συσχέτιση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά.

«Τα ευρήματά μας προστίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που υπογραμμίζουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δεν έχουν μόνο άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά μπορεί να αποτελούν και αιτία μελλοντικών χρόνιων παθήσεων», δήλωσε ο Tormod Rogne, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.

Οι ερευνητές εξέτασαν την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, τον πιο κοινό τύπο κακοήθειας στα παιδιά, η συχνότητα εμφάνισης της οποίας αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στα παιδιά έχουν προγεννητική προέλευση.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου στα παιδιά.

«Η έκθεση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου πιθανολογείται ότι είναι η πιο κρίσιμη, επειδή τότε συμβαίνουν οι πιο σημαντικές αναπτυξιακές μεταβολές στην αιμοποίηση», δήλωσε η Xiaomei Ma, καθηγήτρια επιδημιολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναφερόμενη στην παραγωγή αιμοσφαιρίων.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας ωθούν να υποπτευθούμε ότι η έκθεση της μητέρας σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την παθογένεια της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στην εμβρυϊκή ζωή», πρόσθεσε ο Rogne.

Ένας σπάνιος παιδικός καρκίνος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η λευχαιμία είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν έναν στους τρεις καρκίνους.

Συνολικά, ωστόσο, η παιδική λευχαιμία είναι μια σπάνια ασθένεια. Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι πιο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια.

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση της γέννησης, ιδίως σε ομάδες φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων», λόγω επαγγέλματος και τόπου διαβίωσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τα αρχεία γεννήσεων της Καλιφόρνιας και το Μητρώο Καρκίνου της Καλιφόρνιας, διαδικασία που τους επέτρεψε να εντοπίσουν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου για παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω. Η συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας αξιολογήθηκε ανά εβδομάδα κύησης και επικεντρώθηκε στους θερμούς μήνες, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η μελέτη περιελάμβανε 6.258 παιδιά με λευχαιμία και 307.579 παιδιά χωρίς λευχαιμία.

Η μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και του κινδύνου εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, παρατηρήθηκε την όγδοη εβδομάδα κύησης, η οποία βρίσκεται στα μέσα του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Την εβδομάδα αυτή, μια μέση εβδομαδιαία θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου, συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε σύγκριση με μια μέση εβδομαδιαία θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου (50 βαθμών Φαρενάιτ).

Η ανάλυση χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μελέτη California Linkage Study of Early-Onset Cancers, μια πληθυσμιακή, πολιτειακή μελέτη που περιλάμβανε παιδιά που γεννήθηκαν στην Καλιφόρνια κατά την περίοδο 1982-2015 και διαγνώστηκαν με καρκίνο την περίοδο 1988-2015.

Οι πληροφορίες για τον καρκίνο συλλέχθηκαν από το Μητρώο Καρκίνου της Καλιφόρνιας και τα αρχεία γεννήσεων από το Κέντρο Στατιστικής και Πληροφορικής για την Υγεία, αμφότερα εντός του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνιας.

Η έκθεση στη θερμοκρασία περιβάλλοντος εκτιμήθηκε από τα ημερήσια δεδομένα επιφανειακών καιρικών συνθηκών της NASA για τη Βόρεια Αμερική. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα αρχεία γεννήσεων για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό της μελέτης τους, όπως η ηλικία κύησης κατά τη γέννηση, η ημερομηνία γέννησης, η φυλή, η εθνικότητα, το φύλο, η σειρά γέννησης, οι ηλικίες της μητέρας και του πατέρα, το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, το βάρος γέννησης και ο τρόπος τοκετού.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιοι πιθανοί μηχανισμοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στη θερμότητα του περιβάλλοντος κατά την εγκυμοσύνη και της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στους απογόνους.

Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε επιγενετικές αλλαγές, φλεγμονή ή οξειδωτικό στρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved