ΥΓΕΙΑ

Σεμαγλουτίδη: Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει

Η δημοφιλής πλέον κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, στην οποία περιλαμβάνεται το best seller Ozempic, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η μελέτη συνέκρινε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν θεραπεία με ινσουλίνη με ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστή ως αγωνιστές GLP-1, όπως το Ozempic, μεταξύ 2005 και 2018.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν αγωνιστές GLP-1 είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης 10 από τις 13 μορφές καρκίνου που μελετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων των νεφρών, του παγκρέατος, του οισοφάγου, των ωοθηκών, του ήπατος και του παχέος εντέρου.

Μεταξύ των καρκίνων στους οποίους δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή του κινδύνου ήταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς και ο καρκίνος του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Rong Xu.

«Η μελέτη μας παρέχει ενδείξεις ότι τα GLP-1RAs υπόσχονται να σπάσουν τη σχέση παχυσαρκίας και καρκίνου», πρόσθεσε.

Μεταξύ των φαρμάκων που μελετήθηκαν ήταν η σεμαγλουτίδη -η οποία πωλείται με την εμπορική ονομασία Ozempic- καθώς και η λιραγλουτίδη και άλλα. Το Ozempic εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017.

Οι αγωνιστές GLP-1 χρησιμοποιούνται εδώ και περίπου 20 χρόνια, αλλά η νέα γενιά αυτών των φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και το Ozempic, έχει γίνει δημοφιλής για τη σημαντική συμβολή της στην απώλεια βάρους.

Η Xu υποστηρίζει ότι τα προστατευτικά οφέλη που καταδείχθηκαν στη μελέτη μπορεί να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να συνταγογραφούν θεραπείες GLP-1 σε διαβητικούς ασθενείς αντί άλλων φαρμάκων όπως η ινσουλίνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved