ΥΓΕΙΑ

Χρόνια αϋπνία: Ποια γενιά αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα - Πώς αντιμετωπίζεται

Εκατομμύρια Αμερικανοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM) σε 2.006 ενήλικες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 16 έως τις 24 Μαΐου, περίπου το 12% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν διαγνωστεί με χρόνια αϋπνία.

Ποιοι ήταν πιο πιθανό να μην απολαμβάνουν καλό ύπνο; Οι άνδρες (13%) είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες (11%) να έχουν διαγνωστεί με χρόνια αϋπνία. Το υψηλότερο ποσοστό διάγνωσης χρόνιας αϋπνίας (15%), αφορούσε τους millennials, δηλαδή όσους γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αϋπνίας;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αϋπνία περιλαμβάνουν ημερήσια κόπωση ή υπνηλία, δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, άγχος ή ευερεθιστότητα και απουσία κινήτρων ή χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

«Η χρόνια αϋπνία δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο κοιμάται τη νύχτα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεται και λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο πρόεδρος της AASM Δρ. Eric Olson.

«Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για όσους ζουν με χρόνια αϋπνία και οι θεραπείες αυτές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τόσο την υγεία όσο και την ποιότητα ζωής», προσθέτει.

Η χρόνια αϋπνία βλάπτει τη σωματική, νοητική και συναισθηματική υγεία και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους, κατάχρησης ουσιών, τροχαίων ατυχημάτων, νόσου Αλτσχάιμερ και διαβήτη τύπου 2, λένε οι ειδικοί.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη χρόνια αϋπνία είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία συνδυάζει στρατηγικές συμπεριφοράς, όπως η υιοθέτηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και το να σηκώνεστε από το κρεβάτι όταν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, με στρατηγικές σκέψης, όπως η αντικατάσταση των φόβων σχετικά με την αϋπνία με πιο ωφέλιμες προσδοκίες.

Παρότι έξι έως οκτώ συνεδρίες είναι ο τυπικός αριθμός που συνιστούν οι ειδικοί για τη θεραπεία της αϋπνίας, ορισμένοι ασθενείς βελτιώνονται πιο γρήγορα.

«Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία προσφέρει στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια αϋπνία ένα εξατομικευμένο πλάνο που βοηθά στον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων προβλημάτων και παρέχει μακροπρόθεσμες λύσεις που προάγουν τον υγιή ύπνο», δήλωσε ο Michael Nadorff, πρόεδρος της Εταιρείας Συμπεριφορικής Ιατρικής του Ύπνου.

Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε ή να παραμείνετε σε κατάσταση ύπνου, ενημερώστε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν θεραπευτή ή σε κέντρο ύπνου για βοήθεια.

Πηγή: healthday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved