Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη για τους επιζώντες από καρκίνο
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρκίνο να διατηρήσουν την υγεία της καρδιάς τους και να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι καρκινοπαθείς που ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή, έτειναν να ζουν περισσότερο και να έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά.
Συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 32% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «διαφορετικές χρόνιες παθήσεις, όπως οι όγκοι και οι καρδιακές παθήσεις, μοιράζονται στην πραγματικότητα τους ίδιους μοριακούς μηχανισμούς. Αυτό είναι γνωστό στη βιβλιογραφία ως "κοινό έδαφος", δηλαδή ένα κοινό έδαφος από το οποίο προέρχονται αυτές οι δύο ομάδες διαταραχών», δήλωσε η ερευνήτρια Maria Benedetta Donati.
Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και το ελαιόλαδο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ψάρια και θαλασσινά πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τα γαλακτοκομικά και οι άπαχες πρωτεΐνες πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά σε μικρότερες μερίδες. Η δίαιτα προβλέπει ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων και αποχή από ζαχαρούχα ποτά.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή 800 ενήλικων Ιταλών καρκινοπαθών για περισσότερα από 13 χρόνια. Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες στο πλαίσιο της μελέτης.
Ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, χάρη στις βελτιωμένες θεραπείες, σημείωσαν οι ερευνητές. Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε πώς μια καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων που έχουν νικήσει τον καρκίνο.
«Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται κυρίως από τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, που αποτελούν φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει το πλεονέκτημα που παρατηρήθηκε όσον αφορά τη θνησιμότητα όχι μόνο από καρκίνο, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία μπορούν να μειωθούν με δίαιτες ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις», δήλωσε η ερευνήτρια Chiara Tonelli, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος Umberto Veronesi.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JACC CardioOncology.