ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση αρτηριών: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου

Τα πάρκα και οι λίμνες δεν κάνουν καλό μόνο στην ψυχή μας, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα προστατεύουν και τις αρτηρίες μας.

Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου και υδάτινους χώρους, μειώνει τις πιθανότητες των μεσηλίκων κατοίκων των πόλεων να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Για κάθε αύξηση κατά 10% της πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, οι πιθανότητες ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών μειώνονται κατά 15%, κατά μέσο όρο.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν ποσοτικά στοιχεία που υποστηρίζουν περιβαλλοντικές πολιτικές για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της ποιότητας των μπλε και πράσινων χώρων των κατοικιών», δήλωσε η Δρ. Lifang Hou, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Η ασβεστοποίηση των αρτηριών συμβαίνει όταν το ασβέστιο σχηματίζει πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτές οι πλάκες μπορούν να συνδυαστούν με θρόμβους αίματος και να φράξουν τις αρτηρίες, προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 3.000 άνδρες και γυναίκες από τέσσερις πόλεις (Μπέρμιγχαμ, Σικάγο, Μινεάπολη και Όκλαντ) για 25 χρόνια, από το 1985 έως το 2010.

Συνέκριναν τις αξονικές τομογραφίες στις οποίες είχαν υποβληθεί οι συμμετέχοντες στη ηλικία των 50 ετών για εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες όσων είχαν πρόσβαση σε πάρκα, υδάτινα περιβάλλοντα ή άλλους φυσικούς χώρους.

Η πρόσβαση υπολογίστηκε με βάση τις διευθύνσεις μακροχρόνιας διαμονής.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε φτωχές γειτονιές, επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την έκθεση σε πράσινους και υδάτινους χώρους.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι με την υψηλότερη προσβασιμότητα σε ποτάμι, είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη προσβασιμότητα.

Ομοίως, εκείνοι με την μεγαλύτερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, είχαν έως και 35% λιγότερες πιθανότητες σκλήρυνσης των αρτηριών.

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι φυσικοί χώροι μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, δήλωσε η Hou.

«Η ύπαρξη περισσότερων πράσινων και μπλε χώρων μπορεί να παρέχει αυξημένες ευκαιρίες για σωματικές δραστηριότητες, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ανακούφιση από το στρες και αποκατάσταση, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της μεταβολικής και καρδιαγγειακής υγείας. Επιπλέον, η έκθεση σε πράσινους και μπλε χώρους έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, μειώνει τις χρόνιες φλεγμονές και επιβραδύνει τη βιολογική διαδικασία γήρανσης, τα οποία είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή αλλά και τη συνολική υγεία», πρόσθεσε η Hou.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Circulation.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved