ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ και κληρονομικότητα: Με ποιον γονέα συνδέεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο στις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ και νέα έρευνα δείχνει ότι οι διαφορές στον κίνδυνο σχετίζονται και με το ποιος γονέας είχε την πάθηση.

Μελέτη σε 4.400 άτομα που ήταν γνωστικά υγιή, διαπίστωσε μεγαλύτερη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο (χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ) εάν είτε η μητέρα του ατόμου είτε και οι δύο γονείς είχαν Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με τα άτομα που η νόσος Αλτσχάιμερ είχε προσβάλει μόνο τον πατέρα.

Επομένως, τα άτομα με μητέρα που πάσχει από Αλτσχάιμερ μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, δήλωσαν οι ερευνητές στο Mass General Brigham, στη Βοστώνη.

«Η κληρονομικότητα της νόσου Αλτσχάιμερ από τη μητέρα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ατόμων για τρέχουσες και μελλοντικές παρεμβάσεις πρόληψης», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Reisa Sperling, νευρολόγος στο Mass General.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από κλινική δοκιμή που επικεντρώθηκε στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ρωτήθηκαν αν κάποιος από τους γονείς τους είχε διαγνωστεί ποτέ με νόσο Αλτσχάιμερ και πότε άρχισε να φθίνει η μνήμη του γονέα τους.

Στη συνέχεια, η Sperling και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις απαντήσεις αυτές με τα επίπεδα αμυλοειδούς στους εγκεφάλους των ανθρώπων.

Η έρευνα έδειξε ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων Αλτσχάιμερ στον πατέρα σε προχωρημένη ηλικία, δεν φαίνεται να σχετίζεται με τα επίπεδα αμυλοειδούς στους εγκεφάλους των παιδιών.

Αντίθετα, παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ του σχηματισμού πλακών στον εγκέφαλο και του να έχει κανείς μητέρα της οποίας τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ άρχισαν σε οποιαδήποτε ηλικία ή να έχει πατέρα του οποίου τα συμπτώματα άρχισαν σχετικά νωρίς, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Εάν ο πατέρας σας είχε συμπτώματα πρώιμης έναρξης, αυτό σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα αμυλοειδούς στους απογόνους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mabel Seto, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα νευρολογίας του νοσοκομείου. «Δεν έχει ωστόσο σημασία πότε άρχισε να αναπτύσσει συμπτώματα η μητέρα σας. Αυτό σχετίζεται έτσι κι αλλιώς με αυξημένα επίπεδα αμυλοειδούς».

Το φύλο των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν φάνηκε να παίζει ρόλο όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της συσσώρευσης αμυλοειδούς και του ιστορικού των γονέων, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved