Επισκληρίδιος αναισθησία: Για ποιες επιπλοκές τοκετού μειώνει τον κίνδυνο
Η επισκληρίδιος αναισθησία κατά τον τοκετό, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις σοβαρές επιπλοκές τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ειδικότερα, η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να μειώσει κατά 35% τον κίνδυνο στις γυναίκες για επιπλοκές όπως έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, λοίμωξη και υστερεκτομή που μπορεί να προκαλέσει ο τοκετός.
Ο κίνδυνος μειώνεται ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αυτές τις επιπλοκές, όπως είναι η παχυσαρκία, άλλα προβλήματα υγείας ή προηγούμενος τοκετός, ανέφεραν οι ερευνητές.
Για τις γυναίκες αυτές, η επισκληρίδιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά 50%, σε σύγκριση 33% μείωση του κινδύνου σε όσες δεν έχουν τέτοιους παράγοντες.
Στις γυναίκες που γέννησαν πρόωρα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 47%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
«Η ενθάρρυνση της υιοθέτησης και η ενίσχυση της προσβασιμότητας στην επισκληρίδιο αναλγησία για τις γυναίκες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της μητρικής υγείας», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Rachel Kearns, αναισθησιολόγο του Βασιλικού Πανεπιστημίου της Γλασκόβης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 567.000 μητέρες που γέννησαν μεταξύ 2007 και 2019. Τα ιατρικά αρχεία χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των γυναικών που εμφάνισαν κάποια από μια σειρά 21 επιπλοκών, γνωστή ως σοβαρή μητρική νοσηρότητα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά τα οφέλη της, λίγες γυναίκες κάνουν επισκληρίδιο κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Μόνο το 22% όλων των γυναικών έλαβαν επισκληρίδιο κατά τη διάρκεια του τοκετού και μόλις το 25% των γυναικών με τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.
Η επισκληρίδιος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών στις γυναίκες επειδή μειώνει τις σωματικές αντιδράσεις του σώματος στο στρες που προκαλεί η διαδικασία του τοκετού, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι γυναίκες αυτές παρακολουθούνται πιο στενά κατά τη διάρκεια του τοκετού και οι γιατροί είναι πιο πιθανό να επέμβουν αν χρειαστεί.
Η σχετικά χαμηλή χρήση της επισκληρίδιου μπορεί να αντανακλά λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ασφάλεια και τη χρησιμότητά της, σημείωσαν οι ερευνητές.
Οι γυναίκες μπορεί να πιστεύουν ότι η επισκληρίδιος κάνει κακό στο μωρό τους, μια αντίληψη που έχει διαψευστεί από προηγούμενες έρευνες.
«Τα ευρήματα αυτά τεκμηριώνουν την τρέχουσα πρακτική της σύστασης επισκληρίδιου αναλγησίας κατά τη διάρκεια του τοκετού σε γυναίκες με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, υπογραμμίζουν τη σημασία της διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης σε αυτή τη θεραπεία και τη σημασία της υποστήριξης γυναικών από διαφορετικά υπόβαθρα ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την επισκληρίδιο αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού», κατέληξαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.