ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να προκαλέσει η COVID-19 στα μάτια

Ο αμφιβληστροειδικός φραγμός έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την όρασή μας από λοιμώξεις, εμποδίζοντας τα παθογόνα μικρόβια να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή, όπου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση, ακόμη και απώλεια όρασης.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι ανακάλυψαν ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 μπορεί να παραβιάσει αυτόν τον προστατευτικό φραγμό του αμφιβληστροειδούς με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα μάτια.

Ο Pawan Kumar Singh, επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας, ηγείται μιας ομάδας που ερευνά νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας των οφθαλμικών μολυσματικών ασθενειών. Διαπίστωσαν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, μπορεί να μολύνει το εσωτερικό των ματιών, ακόμη και όταν ο ιός δεν εισέρχεται στο σώμα μέσω της επιφάνειας των ματιών.

Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι όταν οι ιοί εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της εισπνοής, δεν μολύνουν μόνο όργανα όπως οι πνεύμονες, αλλά φτάνουν και σε ιδιαίτερα προστατευμένα όργανα όπως τα μάτια μέσω του αιματο-αμφιβληστροειδικού φραγμού μολύνοντας τα κύτταρα που επενδύουν αυτόν τον φραγμό.

«Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό καθώς αυξάνουμε την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της λοίμωξης SARS-CoV-2», δήλωσε ο Singh. «Μέχρι τώρα οι ερευνητές επικεντρώνονταν κυρίως στην έκθεση του ιού στην οφθαλμική επιφάνεια. Ωστόσο, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι ο SARS-CoV-2 όχι μόνο φτάνει στο μάτι κατά τη διάρκεια της συστηματικής λοίμωξης, αλλά προκαλεί υπερφλεγμονώδη αντίδραση στον αμφιβληστροειδή και προκαλεί κυτταρικό θάνατο στον αιματο-αμφιβληστροειδικό φραγμό. Όσο περισσότερο παραμένουν τα υπολείμματα του ιού στο μάτι, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης του αμφιβληστροειδούς και της οπτικής λειτουργίας».

Ο Singh ανακάλυψε επίσης ότι η παρατεταμένη παρουσία του SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει μικροανεύρυσμα του αμφιβληστροειδούς, απόφραξη αρτηρίας και φλέβας του αμφιβληστροειδούς και αγγειακή διαρροή και αμφιβληστροειδική πάχυνση με αποτέλεσμα επιπλοκές στην όραση.

«Για όσους έχουν διαγνωστεί με COVID-19, συνιστούμε να ζητούν από τον οφθαλμίατρό τους να ελέγξει για ενδείξεις παθολογικών αλλαγών στον αμφιβληστροειδή. Ακόμη και όσοι ήταν ασυμπτωματικοί θα μπορούσαν να υποστούν βλάβες στα μάτια με την πάροδο του χρόνου λόγω των επιπλοκών που σχετίζονται με την COVID-19» τονίζουν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι ο ιός που προκαλεί COVID-19 θα μπορούσε να παραβιάσει τον φραγμό ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, οδηγώντας σε μόλυνση που εκδηλώνεται μέσα στο ίδιο το μάτι. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ή όσοι πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη μπορεί να έχουν σοβαρότερες επιπλοκές εάν παραμείνουν αδιάγνωστοι για οφθαλμικά συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID-19.

«Τώρα που γνωρίζουμε τον κίνδυνο της COVID-19 για τον αμφιβληστροειδή, ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς του τρόπου με τον οποίο ο ιός αυτός παραβιάζει τον αιματο-αμφιβληστροειδικό φραγμό και τις σχετικές παθολογικές συνέπειες, με την ελπίδα να ενημερώσουμε για την ανάπτυξη θεραπειών για την πρόληψη και τη θεραπεία των οφθαλμικών επιπλοκών που προκαλούνται από την COVID-19, πριν η όραση του ασθενούς τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Singh.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS Pathogens.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved