Ατοπική δερματίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη συνύπαρξή τους
Η ψωριασική αρθρίτιδα και η ατοπική δερματίτιδα μπορούν να συνυπάρχουν, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της βέλτιστης θεραπείας.
Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που σχετίζεται με την ψωρίαση και επηρεάζει τις αρθρώσεις και το δέρμα.
Τα άτομα που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα συχνά βιώνουν πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις τους. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κινητικότητα και να επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.
Υπολογίζεται ότι το 30% των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν τελικά ψωριασική αρθρίτιδα.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια συχνή μορφή εκζέματος και χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ξηροδερμία, φαγούρα και εμφάνιση διάσπαρτου εξανθήματος. Είναι χρόνια δερματίτιδα, δηλαδή απασχολεί με τις εξάρσεις και υφέσεις της για αρκετά χρόνια.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι πιο συχνή σε βρέφη και παιδιά, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πιθανότερο είναι να εμφανιστεί σε παιδιά που ζουν σε αστικά κέντρα και σε ξηρό κλίμα.
Η Georgiana Strugariu, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής "Grigore T. Popa" της Ρουμανίας, και οι συνεργάτες της εξέτασαν την ατοπική δερματίτιδα σε ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα που έλαβαν βιολογικά φάρμακα για την ενεργό νόσο τους, σε μια αναδρομική ανάλυση 64 ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε ένα εξωτερικό ρευματολογικό τμήμα για διάστημα έως και 10 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών είχαν ατοπικές νόσους, με μεγαλύτερη τη συχνότητα εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας σε σχέση με την ατοπική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα (10 περιπτώσεις έναντι έξι και τριών περιπτώσεων, αντίστοιχα - 52,6% έναντι 31,6% και 15,8%, αντίστοιχα).
Στο πλαίσιο της ατοπικής δερματίτιδας, αναγνωρίστηκαν τρία μορφολογικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας κνησμώδους δερματίτιδας, ενός χρόνιου απλού λειχήνα και εκζεμάτων (τρεις, μία και έξι περιπτώσεις, αντίστοιχα).
Η καθυστερημένη έναρξη της δερματικής ατοπίας παρατηρήθηκε για όλους τους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα με συνοδό ατοπική δερματίτιδα (στην ενήλικη ζωή) και παρουσίασαν ένα συγκεκριμένο προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων ηλικιών, της προέλευσης από αστικά περιβάλλοντα, της ίσης κατανομής μεταξύ των φύλων και της ανάγκης μετάβασης σε μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών φαρμάκων προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος της νόσου.
«Ο έλεγχος των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα για ατοπία και ατοπική δερματίτιδα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο συγκεκριμένου προφίλ ανταποκρινόμενων σε μια συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία και να δώσει σε αυτούς τους ασθενείς την ευκαιρία για καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερης διάρκειας θεραπευτική ανταπόκριση», αναφέρουν οι συγγραφείς.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Personalized Medicine.