Πώς η διατροφή του πατέρα επηρεάζει την υγεία του παιδιού
Η διατροφή των ανδρών πριν ακόμη αποκτήσουν παιδιά, διαμορφώνει τα επίπεδα άγχους που θα έχουν οι γιοι τους και τη μεταβολική υγεία που θα έχουν οι κόρες τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Οι επιστήμονες γνώριζαν από προηγούμενες μελέτες ότι η διατροφή του αρσενικού ποντικού έχει επίδραση όχι μόνο στη δική του αναπαραγωγική υγεία αλλά και σε εκείνη των απογόνων του.
Είχαν επίσης ανακαλύψει ότι η διατροφή των αρσενικών ενήλικων ποντικών μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό και τη συμπεριφορά των απογόνων του όπως επίσης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Εκείνο που δεν γνώριζαν είναι αν οι διαφορετικοί τύποι διατροφής των αρσενικών ποντικών πριν από τη σύλληψη επιδρούν στην υγεία των τέκνων τους.
Ερευνητές στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, έβαλαν αρσενικά ποντίκια να ακολουθήσουν έναν από 10 διαφορετικούς διατροφής με βάση διαφορές στα επίπεδα πρωτεΐνης, λιπαρών και υδατανθράκων.
Στη συνέχεια τα αρσενικά ζευγάρωσαν με θηλυκά τα οποία είχαν ακολουθήσει συμβατική διατροφή. Όταν γεννήθηκαν τα μικρά τους οι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία τους.
Διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που είχαν ακολουθήσει διατροφή «φτωχή» σε πρωτεΐνη και «πλούσια» σε υδατάνθρακες, ήταν πιο πιθανό να αποκτήσουν αρσενικούς απογόνους με υψηλότερα επίπεδα άγχους (όπως αυτά μετρήθηκαν μέσω του χρόνου που περνούσαν στις ζώνες ασφαλείας του λαβυρίνθου τους).
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα αρσενικά ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κόρες με υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους και αυξημένους δείκτες μεταβολικής νόσου.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι το είδος της διατροφής που ακολουθείται πριν από τη σύλληψη μπορεί να διαμορφώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης και εκ των κύριων συγγραφέων, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια της Γαλλίας, Ρομάν Μπαρές.
Η μελέτη αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατανόηση σχετικά με το πώς η επίδραση της διατροφής «μεταδίδεται» από γενιά σε γενιά μέσω του σπέρματος και μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για νέες διατροφικές οδηγίες προς τους μέλλοντες πατεράδες προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να «κληροδοτήσουν» στα τέκνα τους μεταβολικές νόσους και διαταραχές της διάθεσης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι αρσενικά που ακολουθούσαν διατροφή «φτωχή» σε πρωτεΐνη, κατανάλωναν συνολικά περισσότερη τροφή. Προσδιορίστηκε πάντως ότι και ο αριθμός των θερμίδων παίζει ρόλο στην υγεία των απογόνων εκτός από τη σύσταση της διατροφής των αρσενικών.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν παίζει ρόλο μόνο αν τα αρσενικά τρώνε πολύ ή λίγο αλλά και η σύσταση της διατροφής τους σε ό,τι αφορά την επίδραση στους απογόνους τους» υπογράμμισε ο καθηγητής Μπαρές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.