ΥΓΕΙΑ

Μυκόπλασμα της πνευμονίας ή «σύνδρομο λευκού πνεύμονα»: Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

Πρόσφατα προκλήθηκε παγκόσμιος συναγερμός για την πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά και είναι γνωστή και ως σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα».

Οι κύριοι τύποι παθογόνων που έχουν ανιχνευθεί και ενοχοποιούνται για το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα» είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπιες λοιμώξεις καταστρέφοντας την επένδυση του αναπνευστικού συστήματος, ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας και ο αδενοϊός.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από την ασθένεια είναι τα οκτώ έτη.

Περίπου δύο εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, με την έξαρση της ασθένειας να κορυφώνεται κάθε τρία έως επτά χρόνια.

Μόλις κάποιος μολυνθεί, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μία έως τέσσερις εβδομάδες και συνήθως διαρκούν περισσότερο από την τυπική πνευμονία.

Πώς μεταδίδεται

Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος και συνήθως μεταξύ ατόμων που περνούν πολύ χρόνο μαζί, όπως σε νοικοκυριά, σχολεία, φοιτητικές εστίες και στρατιωτικές ή νοσηλευτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία.

Συμπτώματα

Tα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και κόπωση. Άλλα συμπτώματα που απαριθμούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ περιλαμβάνουν πονόλαιμο και πονοκεφάλους. Εάν ένα παιδί κάτω των πέντε ετών προσβληθεί από την ασθένεια, μπορεί επίσης να εμφανίσει φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, υγρά μάτια, συρρίτουσα αναπνοή, εμετό και διάρροια.

Η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, όπου μπορεί επίσης να παρουσιαστεί δύσπνοια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι και να θεραπευτούν με αντιβιοτικά.

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιβιοτικά εάν κάποιος αναπτύξει πνευμονία από τη μόλυνση με το βακτήριο.

Σοβαρή πνευμονία, κρίσεις άσθματος, πρήξιμο στον εγκέφαλο, αιμολυτική αναιμία, νεφρικά προβλήματα και δερματικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από τη λοίμωξη σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου συνήθως θα χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όσοι αναρρώνουν από αναπνευστική ασθένεια ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους.

Μέτρα προστασίας

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, αλλά το CDC συνιστά να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας για να αποφύγετε την εξάπλωση.

Πηγή: CDC

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved