Με πόσα λεπτά άσκησης την ημέρα ενισχύεται το ανοσοποιητικό
Νέα έρευνα έδειξε ότι μόλις 15 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού σας.
Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο American Physiology Summit στην Καλιφόρνια, αποκάλυψαν ότι οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας αυξάνουν την παραγωγή των λεγόμενων φυσικών φονικών κυττάρων (ΦΦΚ): ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τα μολυσμένα και καρκινικά κύτταρα στο σώμα.
Η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό ιατρικής επιθεώρησης και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά της θεωρούνται προκαταρκτικά.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την άσκηση με υψηλότερα επίπεδα ΦΦΚ στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, ο αριθμός των ΦΦΚ φαίνεται να αυξάνεται μόλις λίγα λεπτά μετά την ενασχόληση με σωματική δραστηριότητα.
Μόλις 15 λεπτά μπορεί να βοηθήσουν στην ανοσία του σώματος
Στην μικρή μελέτη συμμετείχαν 10 άτομα ηλικίας 18-40 ετών. Κάθε συμμετέχων έλαβε οδηγίες να κάνε στατικό ποδήλατο για 30 λεπτά σε μέτρια ένταση. Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες πριν αρχίσουν να κάνουν ποδήλατο και ξανά στα 15 και 30 λεπτά.
Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των ΦΦΚ αυξήθηκαν μετά από 15 λεπτά ποδηλασίας, αλλά δεν συνέχισαν να αυξάνονται μετά από 30 λεπτά δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι η άσκηση για περίπου 15 λεπτά ενισχύει σημαντικά τα ΦΦΚ, τα οποία μπορεί να παρέχουν ουσιαστική προστασία από ασθένειες.
Πώς αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας
Σε αντίθεση με άλλες πτυχές του ανοσοποιητικού συστήματος, τα ΦΦΚ δεν απαιτούν προηγούμενη έκθεση σε κάποιο παθογόνο, προκειμένου να “εκπαιδευτούν” στο να το αναγνωρίζουν και να του επιτίθενται.
Τα ΦΦΚ είναι λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταστροφή μολυσμένων και άρρωστων κυττάρων, όπως τα καρκινικά κύτταρα. Είναι συνεχώς σε επιφυλακή για κακοήθη κύτταρα και πολλά ΦΦΚ μπορεί να βελτιώσουν την πρόγνωση σε διάφορους τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ΦΦΚ στο σώμα συσχετίστηκε θετικά με την επιβίωση σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και με άλλους τρόπους
- Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την άσκηση. Τα περισσότερα βακτήρια και ιοί ευδοκιμούν σε κανονική θερμοκρασία σώματος και η ζέστη δυσκολεύει την επιβίωσή τους, όπως συμβαίνει με τον πυρετό.
- Η σωματική δραστηριότητα μειώνει επίσης το στρες: το μειωμένο επίπεδο ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη) μπορεί να παρέχει προστασία από ασθένειες. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προστατεύσει τη συναισθηματική ευεξία και να μειώσει προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Αυτά τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή, επηρεάζοντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά λοιμώξεις.
- Η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου και έχει αποδειχθεί ότι ο καλός βραδινός ύπνος είναι κρίσιμος παράγοντας για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
- Τέλος, η άσκηση μπορεί να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και να αποτρέψει το οξειδωτικό στρες: και τα δύο συμβάλλουν σε χρόνιες παθήσεις υγείας.
Πηγή: healthline.com