Υπνική άπνοια: Το σπρέι που μειώνει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων
Η αποφρακτική υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, που προκαλούνται από σύγκλειση των ανώτερων αεραγωγών στην περιοχή του φάρυγγα.
Πρόκειται για κοινή αναπνευστική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία και την ευεξία ενός ατόμου.
Στους περισσότερους ανθρώπους προκαλεί κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολία εστίασης και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στη βαρύτητα των συμπτωμάτων, στα ευρήματα της μελέτης ύπνου, στην συνύπαρξη και άλλων νόσων κλπ.
Μια από τις θεραπείες πρώτης γραμμής είναι η χρήση ρινικής μάσκας CPAP που αποτρέπει την κατάρρευση του αεραγωγού. Δυστυχώς, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν μάσκες CPAP δυσκολεύονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της ανατομικής απόφραξης.
Πρόσφατη δοκιμή ενός πειραματικού ρινικού σπρέι έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.
«Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή ύπνου όπου οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού χαλαρώνουν και ο ανώτερος αεραγωγός στενεύει ή καταρρέει, περιορίζοντας την πρόσληψη οξυγόνου και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ξυπνούν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας», εξήγησε ο καθηγητής Ντάνι Έκερτ από το Πανεπιστημίο Flinders και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης. «Έχει συνδεθεί με μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία, διαβήτης, άγχος και κατάθλιψη» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, χορήγησαν ένα ρινικό σπρέι το οποίο περιείχε έναν αναστολέα διαύλων καλίου.
«Οι αναστολείς διαύλων καλίου είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μπλοκάρουν το κανάλι καλίου στο κεντρικό νευρικό σύστημα», δήλωσε η Αμάλ Οσμάν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Όταν χρησιμοποιούνται σε ρινικό σπρέι, οι αναστολείς έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη δραστηριότητα των μυών που κρατούν ανοιχτό τον ανώτερο αεραγωγό και να μειώσουν την πιθανότητα κατάρρευσής του κατά τη διάρκεια του ύπνου» πρόσθεσε.
Δέκα άτομα, πέντε γυναίκες και πέντε άνδρες μέσης ηλικίας 55 ετών, με αποφρακτική υπνική άπνοια έλαβαν τυχαία μία από τρεις θεραπείες: ένα ρινικό εκνέφωμα εικονικού φαρμάκου, ένα ρινικό εκνέφωμα που περιείχε έναν αναστολέα καλίου ή ένα ρινικό σπρέι καλίου σε συνδυασμό με περιορισμένη «μόνο ρινική» αναπνοή. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι με σοβαρά συμπτώματα αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, δεν ένιωθαν υπνηλία και δεν είχαν αϋπνία.
Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τρεις μελέτες ολονύκτιας παρακολούθησης ύπνου με διάλειμμα περίπου μίας εβδομάδας μεταξύ των επισκέψεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 7 από τους 10 συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στο ρινικό σπρέι αναστολέα καναλιών καλίου, σημειώνοντας μείωση της συχνότητας των επεισοδίων κατάρρευσης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου και μείωση της αρτηριακής πίεσης το επόμενο πρωί.
«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι το ρινικό σπρέι αναστολέα διαύλων καλίου που δοκιμάσαμε είναι ασφαλές και καλά ανεκτό», είπε η Οσμάν. «Όσοι είδαν βελτίωση της λειτουργίας των αεραγωγών τους κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν επίσης μειώσεις μεταξύ 25-45% στους δείκτες της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους» πρόσθεσε.
Τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών για την εν λόγω πάθηση.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart and Circulatory Physiology.