ΥΓΕΙΑ

Ένας απρόσμενος τρόπος για πιο υγιή μακροζωία είναι στο χέρι μας

Bigstock

Το σχολείο όχι μόνο κάνει έναν άνθρωπο πιο έξυπνο, αλλά μπορεί επίσης να τον βοηθήσει να ζήσει περισσότερο, αναφέρουν ερευνητές.

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη εκπαίδευση τείνουν να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα υγείας σε σύγκριση με τους λιγότερο μορφωμένους, σύμφωνα με την μελέτη.

Τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης συνδέονται σημαντικά με βραδύτερο ρυθμό γήρανσης και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στο περιοδικό JAMA Network Open.

Μάλιστα, κάθε δύο χρόνια πρόσθετης εκπαίδευσης μεταφράζεται σε 2-3% πιο αργό ρυθμό γήρανσης, δείχνουν τα αποτελέσματα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 10% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει το μορφωτικό επίπεδο με την ταχύτητα γήρανσης και τον χρόνο θανάτου, είπαν οι ερευνητές.

“Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης τείνουν να ζουν περισσότερο. Αλλά υπάρχουν πολλές προκλήσεις στο να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτό και, κυρίως, εάν οι παρεμβάσεις για την προώθηση του εκπαιδευτικού επιπέδου θα συμβάλουν στην υγιή μακροζωία, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Belsky , αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δεδομένα από την μεγάλη διαρκή μελέτη Framingham Heart Study, που ξεκίνησε το 1948 και παρακολουθεί την υγεία των κατοίκων από την πόλη Framingham στην Μασαχουσέτη. Η μελέτη εκτείνεται τώρα σε τρεις γενιές.

Για να μετρήσουν τον ρυθμό της γήρανσης, οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από συμμετέχοντες στην εν λόγω μελέτη, χρησιμοποιώντας ένα γενετικό τεστ “ρολογιού”, που λειτουργεί σαν... ταχύμετρο για τη διαδικασία γήρανσης. Το τεστ ουσιαστικά μετρά πόσο γρήγορα ή αργά αλλάζει το σώμα ενός ατόμου καθώς γερνάει.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα γενετικής γήρανσης με το πόσο περισσότερη ή λιγότερη εκπαίδευση έλαβε κάθε συμμετέχων, σε σύγκριση με τους γονείς και τα αδέρφια του.

Με αυτόν τον τρόπο, η μελέτη θα μπορούσε να εξηγήσει διαφορές στο εκπαιδευτικό υπόβαθρο και στους οικονομικούς πόρους μεταξύ των οικογενειών, είπαν οι ερευνητές.

“Αυτή η μελέτη θέτει ένα πλάνο για τον έλεγχο στις διαφορές μεταξύ των οικογενειών και μας επιτρέπει να απομονώσουμε τις επιπτώσεις της εκπαίδευσης”, δήλωσε η ερευνήτρια Gloria Graf, φοιτήτρια διδακτορικού στην Επιδημιολογία στο πανεπιστήμιο Columbia.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Συγκρίνοντας τα δεδομένα εκπαίδευσης και γήρανσης με αρχεία που έδειχναν πόσο καιρό έζησαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές μπόρεσαν να συνδέσουν την αυξημένη μακροζωία σε άτομα με υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης.

Οι “τροχιές γήρανσης” όσον αφορά την ποιότητα της υγείας ματξύ των πιο μορφωμένων συμμετεχόντων συνδέθηκαν με το 50% του αντικτύπου που είχε η εκπαίδευση στον κίνδυνο θανάτου, είπε η Graf:

“Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι παρεμβάσεις για την προώθηση του μορφωτικού επιπέδου θα επιβραδύνουν τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης και θα προάγουν τη μακροζωία”.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτός ο συσχετισμός και να εξηγηθεί η αιτία που η μόρφωση συμβάλλει στο να γεράσει πιο όμορφα ένα άτομο, είπε ο Belsky:

“Απαιτούνται πειραματικά στοιχεία για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας”.

Πηγή: healthday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved