ΥΓΕΙΑ

Ατροφία κόλπου στην εμμηνόπαυση: Πώς αντιμετωπίζεται

Οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της μετεμμηνόπαυσης ή της περιεμμηνόπαυσης συχνά ταλαιπωρούνται από κολπική ξηρότητα, η οποία τις αποτρέπει από το να έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή.

«Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, το σώμα σας παράγει λιγότερα οιστρογόνα», εξηγεί η Δρ. Cynthia Abraham, γυναικολόγος στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

«Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που βοηθούν στη διατήρηση της λίπανσης, της ελαστικότητας και του πάχους του κόλπου. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση, ξήρανση και φλεγμονή των κολπικών τοιχωμάτων. Αυτό ονομάζεται κολπική ατροφία».

Η ξηρότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει τους εξωτερικούς ιστούς του κόλπου.

«Οι γυναίκες με ξηρότητα κόλπου, συχνά παρατηρούν ερεθισμό όταν βάζουν τα εσώρουχά τους», σημειώνει.

Το φαινόμενο παρατηρείται επίσης συχνά κατά την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση.

«Πολλές γυναίκες παρατηρούν συμπτώματα όταν δεν είναι σεξουαλικά ενεργές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν συνευρίσκονται με τον σύντροφό τους, διαπιστώνουν ότι το σεξ είναι επώδυνο».

Τι μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν πολλά προϊόντα για τη λίπανση του κόλπου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά περιλαμβάνουν:

  • Προϊόντα ενυδάτωσης του κόλπου
  • Κολπικά λιπαντικά, τα οποία εφαρμόζονται τη στιγμή της επαφής για να καταπραΰνουν τον πόνο και τον ερεθισμό. Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν λιπαντικά σε συνδυασμό με κολπική ενυδατική κρέμα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν λιπαντικά με βάση το νερό, αν και δεν διαρκούν τόσο πολύ όσο τα προϊόντα με βάση τη σιλικόνη. Αποφεύγετε τα λιπαντικά με βάση το λάδι. Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και να κάνουν τα προφυλακτικά λιγότερο αποτελεσματικά. Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής μετά τη χρήση ενυδατικών/λιπαντικών για δύο μήνες, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
  • Τοπικά οιστρογόνα χαμηλής δόσης. Μπορούν να χορηγηθούν μέσω κολπικού δακτυλίου ή δισκίου, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και αν ακολουθείτε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
  • Οσπεμιφαίνη (Osphena): Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επώδυνης επαφής που σχετίζεται με την ατροφία του κόλπου. Συμβάλλει στην πάχυνση και την πρόληψη της ευθραυστότητας τω κολπικών ιστών.
  • Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA): Λαμβάνεται με τη μορφή κολπικού υπόθετου και μπορεί να διευκολύνει την επώδυνη επαφή σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Mayo.

Το συχνό σεξ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς κολπικού ιστού μετά την εμμηνόπαυση.

Πηγή: healthday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved