ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια στην εγκυμοσύνη: Τι προειδοποιεί καρδιολόγος

Bigstock

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις σε έγκυες ή σε νέες μητέρες που γέννησαν μέσα στον τελευταίο έναν χρόνο έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Η δρ.Demilade Adedinsewo, καρδιολόγος της Mayo Clinic, εξηγεί ποια είναι εκείνα τα σημάδια που αποτελούν “καμπανάκια” για καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς οι επαγγελματίες υγείας εργάζονται για να ανιχνεύσουν την πάθηση νωρίτερα.

Αυτά που μπορεί να εμφανίζονται ως φυσιολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επικαλύπτονται με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας:

“Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο κάτω άκρων, δύσπνοια από το περπάτημα σε μικρές αποστάσεις ή δύσπνοια όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι ανάσκελα τη νύχτα, λέει η δρ. Adedinsewo.

Οι καθυστερήσεις στη διάγνωση μπορεί να είναι θανατηφόρες. Και μερικές που είναι έγκυες έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

“Υπάρχει μια μοναδική μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λίγο μετά τον τοκετό: μυοκαρδιοπάθεια κοντά στον τοκετό. Οι μαύρες γυναίκες έχουν έως και 16 φορές αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτήν την πάθηση, σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες”, λέει η ίδια.

Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους. Η δρ. Adedinsewo συνιστά να πραγματοποιείτε τακτικά ραντεβού με τους γιατρούς σας και να ελέγχετε τη γλυκόζη και τα λιπίδια του αίματος.

“Εάν είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε και να αξιολογήσουμε ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι τόσο απλό όσο ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να εντοπίσει εάν και κατά πόσον μια έγκυος διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τις κατάλληλες θεραπείες και να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου”, καταλήγει η δρ. Adedinsewo.

Πηγή: mayoclinic.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved