ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε για τον επίμονο βήχα

Bigstock

Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου για αναπνευστικούς ιούς, ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι ένα από τα πιο εκνευριστικά συμπτώματα.

Αν και ένας παρατεταμένος, επίμονος βήχας μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητικός παρά ανησυχητικός κίνδυνος για την υγεία, εάν διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες είναι σώφρον συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Συνήθως, ένας οξύς βήχας διαρκεί τρεις εβδομάδες ή λιγότερο ως αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

“Αν ένας βήχας επιμένει για περισσότερες από τρεις εβδομάδες ή/και συνοδεύεται από άλλα σοβαρά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αιμορραγικό βήχα, είναι σίγουρα η στιγμή να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενα αίτια”, λέει ο δρ.Raj Dasgupta, συνεργάτης του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών Θώρακος.

Εάν έχετε μόνο βήχα χωρίς άλλα συμπτώματα, μπορείτε να αγοράσετε σιρόπια για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή.

“Οι επιλογές που δεν συνταγογραφούνται περιλαμβάνουν κατασταλτικά του βήχα, αποχρεμπτικά και αντιισταμινικά, ενώ συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να απαιτηθούν για καταστάσεις όπως το άσθμα ή βακτηριακές λοιμώξεις που καταπολεμώνται με αντιβιοτικά”, είπε ο δρ. Dasgupta.

Για θεραπείες στο σπίτι, ο ίδιος συνιστά να παραμένετε ενυδατωμένοι με νερό και τσάι από βότανα, να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα και να παίρνετε παστίλιες, για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό στον λαιμό.

Προτείνει επίσης να πίνετε ζεστό νερό αναμεμειγμένο με μέλι, να κάνετε γαργάρες αλατόνερο και να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Ακόμη και η αποφυγή κάποιων ερεθιστικών, όπως ο καπνός ή οι έντονες οσμές, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα.

Εάν έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες, τότε πρόκειται για χρόνιο βήχας που μπορεί να είναι ενδεικτικός ορισμένων παθήσεων των πνευμόνων. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να μάθετε τη βασική αιτία του βήχα σας.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στον παρατεταμένο βήχα. Το άσθμα, η οπισθορινική ενστάλαξη, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, ακόμη και οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν επίμονο βήχα.

Το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και φάρμακα όπως οι αναστολείς ΜΕΑ μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε επίμονο βήχα, είπε ο δρ. Dasgupta.

Εάν ένας επίμονος βήχας αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε να επιδεινωθεί ή να προκαλέσει σοβαρές κρίσεις βήχα που μπορεί να οδηγήσουν σε λιποθυμία ή εμετό.

Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βρεθεί η υποκείμενη αιτία του βήχα. Η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας προέχει πάντα από εκείνη του συμπτώματος.

Πηγή: verywellhealth.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved