ΥΓΕΙΑ

Αντιγριπικό εμβόλιο: Για ποιους χρονίως πάσχοντες μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το 90% των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη, είχαν τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση.

Αυτό επιβεβαιώνει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης και η άμεση αντιιική θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών λόγων χρόνιων παθήσεων.

Με βάση τα στοιχεία του Δικτύου Επιτήρησης Νοσοκομειακών Νοσηλειών για τη γρίπη (FluSurv-NET) από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2023, το 95% των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη είχαν τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση.

Συγκεκριμένα:

  • 62% είχαν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • 45% είχαν καρδιαγγειακή νόσο (ιστορικό εμφράγματος, στεφανιαία νόσο κ.α.)
  • 40% είχαν μεταβολική νόσο (διαβήτη, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς)
  • 39% θεωρούνταν παχύσαρκοι
  • 33% είχαν χρόνια πνευμονική νόσο (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, κυστική ίνωση)
  • 20% είχαν άσθμα
  • 19% είχαν νευρολογική νόσο (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας)

Μόνο περίπου το 6% των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη δεν είχαν καμία γνωστή χρόνια πάθηση.

Τα δεδομένα του FluSurv-NET αντιπροσωπεύουν περίπου το 9% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών γρίπης, ιστορικά υποεμβολιάζονται.

Κατά την περίοδο 2022-2023, μόνο το 49% των ενηλίκων 18-64 ετών με συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις έκαναν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Αυτές οι χρόνιες ιατρικές παθήσεις περιλαμβάνουν άσθμα, διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή καρκίνο εκτός από τον καρκίνο του δέρματος.

Έγκυες

Οι έγκυες έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή γρίπη που οδηγεί σε ανάγκη νοσηλείας συγκριτικά με τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν είναι έγκυες.

Αυτό οφείλεται στις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το FluSurv-NET, για τη φετινή περίοδο, το 22% των καταγεγραμμένων νοσηλειών γυναικών 15-49 ετών λόγω γρίπης, αφορούσε έγκυες.

Παιδιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FluSurv-NET, από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2023, το 70% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με γρίπη είχαν τουλάχιστον μία αναφερόμενη χρόνια πάθηση.

Συγκεκριμένα:

  • 27% είχαν άσθμα
  • 20% θεωρούνταν παχύσαρκα
  • 18% είχαν νευρολογική νόσο
  • 6% είχαν καρδιαγγειακή νόσο
  • 6% είχε χρόνια πνευμονοπάθεια

Σε σύγκριση με τους ενήλικες, περισσότερα παιδιά που νοσηλεύτηκαν με γρίπη δεν είχαν κάποια χρόνια πάθηση (31%).

Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των 5 ετών και ειδικά τα παιδιά κάτω των 2 ετών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας, λόγω της ηλικίας τους και μόνο.

Από τις καταγεγραμμένες νοσηλείες παιδιών λόγω γρίπης, το 78% διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής επιπλοκής λόγω γρίπης είτε με βάση μια χρόνια ιατρική πάθηση είτε με βάση την ηλικία τους.

Εκτός από τον ετήσιο εμβολιασμό για τη μείωση του κινδύνου να προσβληθείτε από γρίπη ή να αναπτύξετε σοβαρές επιπλοκές λόγω γρίπης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, συνιστούν την άμεση θεραπεία με αντιικό φάρμακο για τη γρίπη σε άτομα που έχουν γρίπη ή υποψία γρίπης και νοσούν σοβαρά (νοσηλεύονται) ή που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη.

Η θεραπεία με αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης συνιστάται το συντομότερο δυνατό για άτομα που νοσηλεύονται με γρίπη ή άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο.

Τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να συντομεύσουν τη διάρκεια της ασθένειας κατά 1 ή 2 ημέρες, και μπορούν επίσης να αποτρέψουν ορισμένες επιπλοκές της γρίπης, όπως η πνευμονία.

Η αντιιική θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας πιο ήπιας ή μιας πιο σοβαρής ασθένειας που μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη νοσηλείας.

Πηγή: CDC

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved