ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά θέλει πλύσιμο το μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων

Bigstock

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να πλένετε το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι σε τακτική βάση, αλλά αν αυτό σημαίνει καθημερινά ή κάθε λίγες μέρες εξαρτάται από τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε.

Σύμφωνα με τον Martin Bucknavage, ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο πανεπιστήμιο Penn State, αν δεν πλένετε τακτικά το μπουκάλι από το οποίο πίνετε συχνά, είναι πολύ πιθανό να συσσωρευθούν βακτήρια και μικρόβια σε αυτό.

“Κάθε φορά που ένα μπουκάλι δεν είναι καθαρό και υπάρχει υγρασία σε αυτό, θα υποστηρίζει πάντα την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως βακτήρια και μούχλα. Τα βακτήρια βρίσκονται στο στόμα σας και στο περιβάλλον, επομένως θα μπουν και στο μπουκάλι σας”, λέει ο Bucknavage.

Η προοπτική ενός μπουκαλιού νερού που έχει μολυνθεί από μικρόβια δεν είναι απλώς δυσάρεστη, αλλά συνιστά πιθανό κίνδυνο για την υγεία, λέει ο δρ. Donald Schaffner, καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο πανεπιστήμιο Rutgers. Αν και υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ένα βρώμικο μπουκάλι να σας εκθέσει σε κάτι παθογόνο, “αυτή δεν είναι ποτέ μηδενική”.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε ένα μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων

Εάν χρησιμοποιείτε το μπουκάλι σας καθημερινά, είπε ο δρ. Schaffner, το πλύσιμό του εβδομαδιαίως ή μία φορά κάθε δύο ημέρες θα ήταν ένα λογικό χρονικό πλαίσιο. Αλλά το πώς αποθηκεύετε το μπουκάλι και από τι είναι φτιαγμένο μπορεί να αλλάξει αυτόν τον κανόνα. “Εάν το μπουκάλι βρίσκεται σε ένα σακίδιο ή τσαντάκι και το μέρος που βάζετε το στόμα σας χτυπάει πάνω σε πράγματα, πιθανότατα θα λερωθεί πιο γρήγορα από ό,τι αν κάθεται δίπλα σας όλη μέρα”, είπε.

Επιπλέον, το πλαστικό μπορεί να είναι πιο ευνοϊκό για τους μικροοργανισμούς, επειδή είναι πιο τραχύ από τον ανοξείδωτο χάλυβα ή το γυαλί, είπε ο δρ. Schaffner, και επομένως θα μπορούσε να έχει περισσότερες μικρορωγμές για τα βακτήρια. “Το πλαστικό μπορεί επίσης να απορροφήσει μυρωδιές”, πρόσθεσε.

Ο Bucknavage, ωστόσο, συνιστά να καθαρίζετε το μπουκάλι σας στο τέλος κάθε ημέρας που χρησιμοποιείτε: “Είναι όπως κάθε είδους επιφάνεια φαγητού, είτε είναι ένα πιάτο είτε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό. Για να τηρείτε σωστά υγειονομικά πρότυπα, ο καλός καθημερινός καθαρισμός είναι ο καλύτερος τρόπος”.

Είναι σώφρον, δε, να πλένετε το μπουκάλι σας μετά από κάθε χρήση, αν το γεμίζετε με κάτι άλλο εκτός από νερό. Ο καφές ή τα ζαχαρούχα ποτά επιτρέπουν στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα (το ίδιο και στην μούχλα αν και σε μικρότερο βαθμό).

Εάν δεν έχετε χρόνο ή ενέργεια, οι ειδικοί συμβουλεύουν να δώσετε προτεραιότητα στο πλύσιμο τουλάχιστον του στομίου του μπουκαλιού σε σχέση με άλλα μέρη.

Η καλύτερη μέθοδος για το πλύσιμο ενός μπουκαλιού πολλαπλών χρήσεων

Το πλυντήριο πιάτων είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε ένα μπουκάλι, εφόσον είναι από υλικό που μπαίνει σε πλυντήριο πιάτων, είπε ο δρ. Schaffner. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το άνοιγμα είναι αρκετά ευρύ ώστε το πλυντήριο πιάτων να καθαρίζει πλήρως το εσωτερικό του μπουκαλιού.

Το πλύσιμο στο χέρι μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά, αλλά πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ξέβγαλμα. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και εργαλεία καθαρισμού, όπως βούρτσες, λέει ο Bucknavage. Και για να καθαρίσετε τις μικροσκοπικές αυλακώσεις και τις σχισμές όπου συνήθως συσσωρεύονται τα βακτήρια, όπως το καπάκι του μπουκαλιού, ο δρ. Schaffner είπε ότι του αρέσει να χρησιμοποιεί μια οδοντόβουρτσα.

Η περιστασιακή απολύμανση του μπουκαλιού με ζεματιστό νερό, λευκό ξύδι και νερό ή ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, είπε ο Bucknavage, αν και δεν είναι απαραίτητο εάν το χρησιμοποιείτε μόνο για νερό και το πλένετε καθημερινά.

Τι είναι απαραίτητο; “Φροντίστε να αφήσετε το μπουκάλι να στεγνώσει στον αέρα για να βγει όλο το νερό”, είπε ο ίδιος.

Σημάδια ότι πρέπει να πλένετε πιο συχνά το μπουκάλι του νερού

Σύμφωνα με τον δρ. Schaffner, μια περίεργη μυρωδιά ή συσσώρευση υπολειμμάτων σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για καλό τρίψιμο. Οι σκούρες κηλίδες μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία μούχλας και ένας γκρι-μαύρος (ή πιθανώς ανοιχτό ροζ) γλοιώδης αφρός υποδηλώνει βιοφίλμ, μια ουσία που εκκρίνεται από μικροοργανισμούς.

Εάν καθαρίζετε τακτικά το μπουκάλι αλλά παρατηρείτε κηλίδες που δεν εξαφανίζονται, ο δρ. Schaffner είπε ότι πιθανότατα είναι χρωστικές μούχλας που έχουν αποχρωματίσει την επιφάνεια και είναι απίθανο να σας βλάψουν.

Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν πλένετε τακτικά το μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων

Το να παραλείπετε τον καθαρισμό του μπορεί να κάνει το μπουκάλι σας να φαίνεται βρώμικο ή το νερό να έχει γεύση, αλλά πιθανότατα δεν θα αρρωστήσετε από αυτό.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα βακτήρια που προέρχονται από το στόμα σας ή το εξωτερικό περιβάλλον είναι αβλαβή. Και ακόμα κι αν το μπουκάλι σας έρθει σε επαφή με έναν οργανισμό που προκαλεί ασθένειες, το αν θα προκαλέσει ασθένεια εξακολουθεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο αριθμός των κυττάρων που θα συσσωρευθούν και η δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Είναι επίσης απίθανο οι περισσότεροι άνθρωποι να καταπιούν ή να εισπνεύσουν αρκετές τοξικές χημικές ουσίες μούχλας (μυκοτοξίνες) σε σημείο να τους προκαλέσουν ασθένεια. Σε τέτοιο επίπεδο βρωμιάς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μπουκάλι να είναι τόσο μουχλιασμένο και δύσοσμο που δεν θα θέλατε να πιείτε από αυτό εξαρχής.

Φυσικά, ο κίνδυνος ασθένειας δεν είναι ποτέ μηδενικός και μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Εάν έχετε μια αντίδραση στην εισπνοή μούχλας, μπορεί να εκδηλωθεί ως ερεθισμός στα μάτια, την μύτη, τα ιγμόρεια και τους πνεύμονες. Τα άτομα με άσθμα ή με αλλεργίες στην μούχλα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις, όπως βήχα, συμφόρηση και δύσπνοια.

Πηγή: health.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved