ΥΓΕΙΑ

Πώς να μειώσετε τον πιο επικίνδυνο τύπο λίπους στο σώμα

Bigstock

Όσον αφορά τους διαφορετικούς τύπους λίπους στο σώμα μας, ο σπλαχνικός είναι ο πιο επικίνδυνος για την υγεία μας.

Αν και κατά κανόνα αποτελεί περίπου μόλις το 10% του συνολικού σωματικού λίπους, εμπλέκεται σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος

Το σωματικό λίπος διακρίνεται σε αρκετούς τύπους: λευκό, καφέ, μπεζ, ακόμη και ροζ.

  • Τα λευκά λιποκύτταρα είναι τα πιο άφθονα και είναι σημαντικά για την αποθήκευση ενέργειας: τείνουν να συσσωρεύονται στην κοιλιά, τους μηρούς και τους γοφούς.
  • Τα καφέ βρίσκονται κυρίως σε βρέφη, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στους ενήλικες. Βασική τους λειτουργία είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
  • Το μπεζ και το ροζ είναι τύποι λευκού λίπους που μπορούν να μετατραπούν όταν εκτεθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, αντίστοιχα.

Το λίπος μπορεί επίσης να οριστεί και από τη θέση του στο σώμα: το σπλαχνικό λίπος είναι εκείνο που περιβάλλει τα όργανα.

Subcutaneous fat: Υποδόριο λίπος, Abdominal muscles: Κοιλιακοί μύες, Visceral fat: Σπλαχνικό λίπος

Bigstock

Είναι ένας τύπος λευκού λίπους που βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, όπου περιβάλλει τα πεπτικά όργανα, όπως το πάγκρεας, τα έντερα και το συκώτι. Μπορεί επίσης να “τυλιχτεί” γύρω από την καρδιά. Ένας μικρός βαθμός παρουσίας σπλαχνικού λίπους είναι απαραίτητος για την προστασία των οργάνων μας.

Το σπλαχνικό από το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και το οποίο μπορείτε να “τσιμπήσετε” ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Οι ακραίες ποσότητες υποδόριου λίπους μπορεί να αποτελούν απειλή για την υγεία μας, αν και όχι τόσο όσο το σπλαχνικό λίπος.

Γιατί το σπλαχνικό λίπος είναι επικίνδυνο

Καταρχήν, το καθαυτό λίπος δεν είναι (αναγκαστικά) βλαβερό. Το να έχουμε τη σωστή ποσότητα είναι ζωτικής σημασίας για να μας κρατήσει ζεστούς, να μας δώσει ενέργεια και απαραίτητα λιπαρά οξέα, να μας βοηθήσει να παράγουμε ορμόνες και να απορροφήσουμε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Μόνο όταν έχουμε πάρα πολύ από αυτό, το λίπος μπορεί να γίνει πρόβλημα.

Και το σπλαχνικό λίπος, ειδικότερα, αποτελεί απειλή για την υγεία μας. Έχει συνδεθεί -μεταξύ άλλων- με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι το λίπος είναι βιολογικά ενεργό: εκκρίνει ορμόνες και άλλα μόρια που μπορούν να επηρεάσουν άλλους ιστούς του σώματος, ακόμη και αυτούς που βρίσκονται μακριά. Το σπλαχνικό λίπος, σε σύγκριση με το υποδόριο, παράγει περισσότερα τέτοια μόρια, με δυνητικά επιζήμιες παρενέργειες για την υγεία μας. Για παράδειγμα, απελευθερώνει περισσότερες κυτοκίνες (πρωτεΐνες που είναι σημαντικές στη σηματοδότηση των κυττάρων) οι οποίες εμπλέκονται στη φλεγμονή και σχετίζονται με μια σειρά από χρόνιες παθήσεις.

Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται επίσης ότι παράγει πρωτεΐνες που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Άλλες ιατρικές καταστάσεις που έχουν προηγουμένως συνδεθεί με το σπλαχνικό λίπος περιλαμβάνουν: άνοια, άσθμα, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί, παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους ενός ατόμου: κάποιος μπορεί να έχει προδιάθεση να αποθηκεύσει περισσότερο από αυτό το είδος λίπους, αλλά η διατροφή, ο τρόπος ζωής και άλλοι παράγοντες όπως τα επίπεδα στρες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Πώς να απαλλαγείτε από το σπλαχνικό λίπος

Οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν βάρος αρκετά ομοιόμορφα σε όλο το σώμα, αλλά είναι δύσκολο να στοχεύσει κανείς ειδικά το σπλαχνικό λίπος. Επομένως οι προσπάθειες για απώλεια βάρους, αν και χρήσιμες, μπορεί να μην είναι αρκετές. Αντίθετα, συνιστάται η μακροπρόθεσμη δέσμευση σε μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος.

Αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η καλύτερη ποιότητα ύπνου και η μείωση των επιπέδων στρες και κατανάλωσης αλκοόλ, διότι σχετίζονται με το σπλαχνικό λίπος.

Όμως, όπως πάντα, θα πρέπει να μιλήσετε για τυχόν ανησυχίες πρώτα με τον γιατρό σας και να τον συμβουλευτείτε πριν ξεκινήσετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές.

Πηγή: iflscience.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved