ΥΓΕΙΑ

Στρες στην εφηβεία και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας

Οι αγχωμένοι έφηβοι είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι έφηβοι με αυξημένα επίπεδα στρες έτειναν να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, να είναι παχύσαρκοι και να συγκεντρώνουν και άλλους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά καθώς μεγάλωναν, σε σύγκριση με τους εφήβους με λιγότερο στρες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το στρες έχει με την πάροδο του χρόνου σοβαρή επίδραση σε διάφορους καρδιομεταβολικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής του λίπους, της αγγειακής υγείας και της παχυσαρκίας», δήλωσε η ερευνητήτρια Fangqi Guo, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Αυτό θα μπορούσε να αναδείξει τη σημασία της διαχείρισης του στρες ήδη από την εφηβεία ως μέτρο προστασίας της υγείας, πρόσθεσε η Guo.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 276 συμμετέχοντες στη μελέτη υγείας των παιδιών της Νότιας Καλιφόρνιας, ένα συνεχιζόμενο ερευνητικό πρόγραμμα που περιελάμβανε αξιολογήσεις παρακολούθησης της υγείας των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο στις ηλικίες 13 και 24 ετών.

Τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας μια κλίμακα αντιλαμβανόμενου άγχους και τοποθετήθηκαν σε μία από τις εξής τέσσερις κατηγορίες: σταθερά υψηλό άγχος, μείωση του άγχους με την πάροδο του χρόνου, αύξηση του άγχους με την πάροδο του χρόνου ή σταθερά χαμηλό άγχος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους στην ενήλικη ζωή τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο συνολικό σωματικό λίπος, περισσότερο λίπος γύρω από την κοιλιά και υψηλότερο συνολικό κίνδυνο παχυσαρκίας ως ενήλικες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Έτειναν επίσης να έχουν χειρότερη υγεία των αιμοφόρων αγγείων και υψηλότερη αρτηριακή πίεση στην ενήλικη ζωή.

«Παρόλο που υποθέσαμε ότι τα αντιληπτά μοτίβα στρες θα έπρεπε να έχουν κάποια συσχέτιση με τους καρδιομεταβολικούς δείκτες, δεν περιμέναμε τόσο συνεπή μοτίβα σε διάφορους παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η Guo.

Η Guo σημειώνει ότι οι γιατροί και οι παιδίατροι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελέγχου για το άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

«Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εντοπιστούν και να λάβουν θεραπεία νωρίτερα όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες», δήλωσε η Guo.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved