ΥΓΕΙΑ

Έτσι φεύγει το κριθαράκι στο μάτι

Bigstock

Το λεγόμενο κριθαράκι στο μάτι είναι ένα μικρό κόκκινο εξόγκωμα που βγαίνει στην άκρη του βλεφάρου.

Προκαλείται από την απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων που περιβάλλουν το βλέφαρο, η οποία μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη.

Ένα κριθαράκι στο μάτι μπορεί να είναι επώδυνο και ευαίσθητο στην αφή, αλλά συνήθως δεν είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Ο πιο κοινός τύπος εμφανίζεται στο άνω ή κάτω βλέφαρο λόγω κάποιου βουλωμένου θύλακα τρίχας.

Κριθαράκι στο μάτι: Τι να κάνετε στο σπίτι

Κατά κανόνα δεν είναι κάτι ανησυχητικό και θα υποχωρήσεις από μόνο του. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να μην σκαλίσετε και να μην πιέσετε το κριθαράκι. Αν το κάνετε, εξαπλώνετε τα βακτήρια σε μεγαλύτερη έκταση, προκαλώντας πιθανώς νέα εξογκώματα. Επίσης, επιδεινώνετε τον ερεθισμό, καθιστώντας το κριθαράκι πιο κόκκινο και επώδυνο.

Για να μειώσετε τον πόνο και την λοίμωξη, εφαρμόστε μια ζεστή, υγρή πετσέτα στο μάτι για 10-15 λεπτά έως και τέσσερις φορές την ημέρα, μέχρι να φύγει το κριθαράκι. Βεβαιωθείτε ότι το πανί είναι καθαρό για να μην επιδεινωθεί η μόλυνση.

Από εκεί και πέρα, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας:

  • Αποφύγετε να φοράτε φακούς επαφής ή μακιγιάζ ματιών, όπως μάσκαρα και eyeliner
  • Πλένετε τα χέρια και το πρόσωπό σας σχολαστικά και συχνά
  • Αποφύγετε να αγγίζετε το κριθαράκι με τα δάχτυλά σας
  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν βάλετε ή βγάλετε φακούς επαφής
  • Απολυμάνετε τους φακούς επαφής μεταξύ των χρήσεων ή πετάξτε τους μετά από κάθε χρήση
  • Αφαιρέστε καλά το μακιγιάζ των ματιών κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε
  • Χρησιμοποιήστε ένα απαλό ντεμακιγιάζ που θα το εγκρίνει οφθαλμίατρος
  • Πετάξτε κάθε μακιγιάζ ματιών που το έχετε πάνω από τρεις μήνες

Οποιοδήποτε μακιγιάζ ματιών που χρησιμοποιείτε πάνω σε ένα κριθαράκι μπορεί να “μολυνθεί” με τα βακτήρια που προκαλούν εξαρχής το πρόβλημα. Εάν το χρησιμοποιήσετε ξανά, μπορεί να προκληθεί μια νέα μόλυνση καθώς και να εξαπλωθεί μια βακτηριακή λοίμωξη στο άλλο μάτι. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση μακιγιάζ πάνω ή γύρω από το κριθαράκι, συνιστάται να πετάξετε το χρησιμοποιημένο μακιγιάζ μόλις επουλωθεί το πρόβλημα.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν το κριθαράκι στο μάτι σας πονάει, μπορείτε να πάρετε ένα μη συνταγογραφούμενο αντιφλεγμονώδες παυσίπονο, όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη. Το παυσίπονο θα σας ανακουφίσει από τον πόνο και θα μειώσει τον ερεθισμό και την ερυθρότητα. Προσοχή: Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εάν το κριθαράκι στο μάτι δεν επουλωθεί από μόνο του μετά από δύο εβδομάδες ή εάν εμφανιστεί ξανά, πηγαίνετε σε γιατρό. Είναι σώφρον να σας δει και οφθαλμίατρος, εάν βγάζετε συχνά κριθαράκι στα μάτια.

Ο γιατρός πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει μια τοπική αντιβιοτική αλοιφή ερυθρομυκίνης, η οποία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει βακτήρια που προκαλούν κριθαράκια και άλλες λοιμώξεις. Θα χρειαστεί να εφαρμόσετε την αλοιφή για 7-10 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Εάν και πάλι το κριθαράκι δεν βελτιωθεί και υπάρχει ανησυχία για κυτταρίτιδα (βακτηριακή λοίμωξη στο εσωτερικό στρώμα του δέρματος), μπορεί να σας συνταγογραφήσει και από του στόματος αντιβιοτική θεραπεία, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Επέμβαση για αποστράγγιση

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρος ή ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να τρυπήσει το κριθαράκι, ώστε να μπορεί να αποστραγγιστεί το υγρό που περιέχει. Θα σας χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή και η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Προσοχή: Ένα κριθαράκι στο μάτι πρέπει να αποστραγγίζεται μόνο από γιατρό και σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Μην επιχειρήσετε να στραγγίξετε ή να τσιμπήσετε το κριθαράκι μόνοι σας στο σπίτι.

Πηγή: health.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved