Διάγνωση καρκίνου με ανάλυση σακχάρων στο σάλιο
Στο μέλλον, λίγο σάλιο μπορεί να είναι αρκετό για να ανιχνεύσει έναν αρχόμενο καρκίνο.
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανέπτυξαν έναν αποτελεσματικό τρόπο ερμηνείας των αλλαγών στα μόρια σακχάρου που συμβαίνουν στα καρκινικά κύτταρα.
Οι γλυκάνες είναι ένας τύπος δομών μορίου σακχάρου που συνδέεται με τις πρωτεΐνες στα κύτταρά μας. Η δομή της γλυκάνης καθορίζει την λειτουργία της πρωτεΐνης. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι αλλαγές στη δομή της γλυκάνης μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή ή ασθένεια στο σώμα.
Τώρα, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανέπτυξαν έναν τρόπο για να διακρίνουν διαφορετικούς τύπους δομικών αλλαγών, που μπορεί να παρέχουν μια ακριβή απάντηση στο τι θα αλλάξει για μια συγκεκριμένη ασθένεια.
"Έχουμε αναλύσει δεδομένα από περίπου 220 ασθενείς με 11 διαφορετικά διαγνωσμένους καρκίνους και έχουμε εντοπίσει διαφορές στην υποδομή της γλυκάνης ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Ενισχύσαμε τη νέα μας μέθοδο με την αναλυτική δύναμη Τεχνητής Νοημοσύνης για να εξετάσουμε μεγάλη ποσότητα δεδομένων κι έτσι βρήκαμε αυτές τις συνδέσεις”, λέει ο Daniel Bojar, αναπληρωτής ανώτερος λέκτορας βιοπληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Methods.
Η βελτιωμένη μέθοδος με Τεχνητή Νοημοσύνη ανέδειξε τα μοτίβα
Υπάρχουν επίσης άλλες ερευνητικές ομάδες που μελετούν τις υποδομές της γλυκάνης αναζητώντας τους λεγόμενους βιοδείκτες που περιγράφουν τι είναι λάθος. Αυτό συχνά περιλαμβάνει στατιστικές δοκιμές που χρησιμοποιούν φασματοσκοπία μάζας για να διαπιστωθεί εάν το επίπεδο των επιμέρους σακχάρων είναι σημαντικά υψηλότερο ή χαμηλότερο στον καρκίνο. Αυτές οι δοκιμές έχουν πολύ χαμηλή ευαισθησία και δεν είναι αξιόπιστες, επειδή διαφορετικά σάκχαρα σχετίζονται δομικά και επομένως δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους.
Η ερευνητική ομάδα του Daniel Bojar χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο που περιλαμβάνει την αναλυτική δύναμη συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης: λαμβάνει υπόψη αυτά τα προβλήματα και μπορεί να βρει μοτίβα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, εκεί όπου άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν.
"Μπορούμε να βασιστούμε στα αποτελέσματά μας. Είναι στατιστικώς σημαντικά. Αν ξέρουμε τι ψάχνουμε, είναι πιο εύκολο να βρούμε το σωστό αποτέλεσμα. Τώρα θα πάρουμε αυτούς τους βιοδείκτες και θα αναπτύξουμε μεθόδους δοκιμής", λέει ο Daniel Bojar.
Νέο φασματόμετρο μάζας
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η ερευνητική του ομάδα έλαβε 4 εκατομμύρια SEK από το Ίδρυμα Lundberg για να αγοράσει ένα υπερσύγχρονο φασματόμετρο μάζας. Αυτό το όργανο θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης για την υποστήριξη του έργου ερευνητών στην μελέτη των γλυκανών, για παράδειγμα σε δείγματα καρκίνου του πνεύμονα.
Ο στόχος είναι να εντοπιστεί νωρίτερα ο καρκίνος για να βελτιωθούν οι πιθανότητες ανάρρωσης.
"Θέλουμε να αναπτύξουμε μια αξιόπιστη και γρήγορη αναλυτική μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου, καθώς και του τύπου του καρκίνου, μέσω δείγματος αίματος ή σάλιου. Νομίζω ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπινα δείγματα σε 4-5 χρόνια", είπε ο Daniel Bojar.
Πηγή: sciencedaily.com