ΥΓΕΙΑ

Τον λόγο που η άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο βρήκαν οι επιστήμονες

Η τακτική άσκηση δεν ωφελεί απλά, αλλά φαίνεται ότι αναπτύσσει σημαντικές περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως δείχνει νέα έρευνα με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η σωματική δραστηριότητα ωφελεί τον εγκέφαλο, αλλά νέα διεθνής μελέτη απεικονίζει τους τρόπους με τους οποίους συμβαίνει αυτό.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη συνέργεια σώματος και εγκεφάλου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rajpaul Attariwala, ακτινολόγος στο Βανκούβερ του Καναδά.

O Attariwala και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περισσότερες από 10.000 τομογραφίες εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα κέντρα.

Προέκυψε το εξής μοτίβο: Οι άνθρωποι που έκαναν τακτικά τρέξιμο, περπάτημα ή αθλητισμό, έτειναν να έχουν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Η φαιά ουσία βοηθά στην επεξεργασία των εισερχόμενων πληροφοριών, σημείωσαν οι ερευνητές.

Όσοι ασκούνταν τακτικά, είχαν επίσης την τάση να έχουν μεγαλύτερο όγκο λευκής ουσίας, η οποία βοηθά στη σύνδεση των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου και είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν χρειάζεται κανείς να τρέξει μαραθώνιο για να ωφελήσει τον εγκέφαλό του.

«Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, όπως το να κάνει κάποιος λιγότερα από 4.000 βήματα την ημέρα, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, διεθυντής στο Pacific Brain Health Center στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, Δρ. David Merill.

«Αυτό είναι πολύ λιγότερο από τα 10.000 βήματα που προτείνουν διάφοροι, καθιστώντας το έναν πιο εφικτό στόχο για πολλούς ανθρώπους», σημείωσε.

Οι ερευνητές επικαλέστηκαν μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στην επιθεώρηση The Lancet, σύμφωνα με την οποία η άσκηση αποτελεί βασικό παράγοντα μείωσης του κινδύνου ενός ατόμου να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved