ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να τρώνε όσοι έχουν περάσει καρκίνο του εντέρου

Οι επιζώντες από καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να ωφελήσουν την υγεία τους τρώγοντας περισσότερα φασόλια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής.

Τα μικρά λευκά ξηρά φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που πρόσθεσαν ένα φλιτζάνι φασόλια στα κανονικά τους γεύματα είδαν θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα, τη συλλογή βακτηρίων που ζουν στον πεπτικό σωλήνα.

Αυτές οι αλλαγές έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη μελλοντικών καρκίνων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η παρατήρηση αλλαγών στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος μόνο με αλλαγές στη διατροφή είναι σπάνια και η μελέτη υπογραμμίζει την ικανότητα μιας κοινής τροφής πλούσιας σε πρεβιοτικά να επιφέρει τέτοιες αλλαγές», δήλωσε η ερευνήτρια Carrie Daniel-MacDougall, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων, παρατηρήθηκε βελτίωση στην υγεία του εντέρου των συμμετεχόντων, η οποία χαρακτηρίστηκε από αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων, που απομακρύνουν τα επιβλαβή βακτήρια», πρόσθεσε η Daniel-MacDougall.

Η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Στους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι αλλαγές αυτές μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή που παρεμβαίνει στη θεραπεία τους και να επηρεάσει την επιβίωσή τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 48 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών που είχαν ιστορικό προβλημάτων εντέρου που σχετίζονται με τον καρκίνο. Τρεις στους τέσσερις είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και οι υπόλοιποι είχαν προκαρκινικούς πολύποδες υψηλού κινδύνου που βρέθηκαν στο γαστρεντερικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τρώνε επί οκτώ εβδομάδες είτε την κανονική τους διατροφή είτε να προσθέτουν καθημερινά ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα λευκά φασόλια.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν τακτικά δείγματα κοπράνων και αίματος, τα οποία επέτρεψαν στους ερευνητές να αξιολογήσουν τις μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου τους και τη συνολική τους υγεία.

Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν περιλάμβαναν αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων και μείωση των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

«Τα φασόλια δεν φάνηκε να προκαλούν φλεγμονή του εντέρου ή να επηρεάζουν σοβαρά τις συνήθειες του εντέρου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τους επιζώντες από καρκίνο του εντέρου και τους ασθενείς», δήλωσε η Daniel-MacDougall.

«Ωστόσο, μόλις οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να τρώνε τα φασόλια, οι θετικές επιδράσεις εξασθένησαν γρήγορα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκπαίδευσης των ασθενών σχετικά με τον τρόπο διατήρησης υγιεινών συνηθειών» πρόσθεσε.

Η Daniel-MacDougall προειδοποίησε πάντως ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσθέσουν τα λευκά φασόλια στη διατροφή τους χωρίς να μιλήσουν πρώτα με τον γιατρό τους.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καταλάβουμε πώς μια ευρύτερη ποικιλία τέτοιων τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς, ιδίως εκείνους που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία, πρόσθεσε.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό eBIOMedicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved