Ο χρόνιος πόνος στην μέση είναι ίσως μόνο... στο μυαλό σας
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open μπορεί να παρέχει βασικές απαντήσεις στο πώς να βοηθήσετε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο στην μέση.
Η μελέτη διερεύνησε την κρίσιμη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και της διαχείρισης του πόνου σε χρόνιες παθήσεις. Εστίασε στον ρόλο των “αποδόσεων του πόνου” (το πώς τα άτομα με χρόνιους πόνους αντιλαμβάνονται τις βασικές αιτίες του πόνου τους) στην μείωση της σοβαρότητας της χρόνιας οσφυαλγίας.
Σύνδεση εγκεφάλου-πόνου: Κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία
“Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν χρόνιο πόνο και πολλοί δεν έχουν βρει λύσεις, καθιστώντας σαφές ότι κάτι λείπει στον τρόπο με τον οποίο τους διαγιγνώσκουμε και τους θεραπεύουμε”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Yoni Ashar, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Anschutz Medical Campus του πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Ο δρ. Ashar και η ομάδα του δοκίμασαν εάν η εκ νέου “απόδοση του πόνου” στο μυαλό ή στις εγκεφαλικές διεργασίες συσχετίστηκε με την ανακούφιση από τον πόνο στο πλαίσιο της θεραπείας επανεπεξεργασίας πόνου (PRT). Πρόκειται για μια θεραπεία, η οποία “διδάσκει” στους ασθενείς να αντιλαμβάνονται τα σήματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο ως λιγότερο απειλητικά. Στόχος τους ήταν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς οι ασθενείς ανέρρωσαν από τον χρόνιο πόνο στην πλάτη. Η μελέτη αποκάλυψε ότι μετά την PRT, οι ασθενείς ανέφεραν μειωμένη ένταση πόνου στην μέση.
“Η μελέτη μας δείχνει ότι η συζήτηση για τις αποδόσεις του πόνου με τους ασθενείς και η βοήθεια στο να κατανοήσουν ότι ο πόνος είναι συχνά 'απλά στο μυαλό μας' μπορεί να βοηθήσει στην μείωσή του”, είπε ο δρ. Ashar.
Αλλαγή της αντίληψης του πόνου για την καλύτερη διαχείρισή του
Για να μελετήσουν τα αποτελέσματα των αποδόσεων του πόνου, εξέτασαν τις περιπτώσεις πάνω από 150 ενηλίκων με μέτρια έως σοβαρή χρόνια οσφυαλγία στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης δοκιμής για να λάβουν PRT.
Διαπιστώθηκε ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που έλαβαν θεραπεία με PRT ανέφεραν ότι ήταν χωρίς πόνο ή σχεδόν χωρίς πόνο μετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με μόνο το 20% της ομάδας ελέγχου που έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.
“Αυτή η μελέτη είναι κρίσιμης σημασίας επειδή οι αποδόσεις πόνου των ασθενών είναι συχνά ανακριβείς. Βρήκαμε ότι πολύ λίγοι άνθρωποι πίστευαν ότι ο εγκέφαλός τους είχε κάποια σχέση με τον πόνο τους. Αυτή η αντίληψη δεν βοηθάει όσον αφορά την πορεία ανάκαμψης, καθώς οι αποδόσεις πόνου καθοδηγούν τις σημαντικές αποφάσεις της εκάστοτε θεραπείας, όπως το αν θα υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή ψυχολογική θεραπεία”, είπε ο δρ. Ashar.
Πριν από τη θεραπεία PRT, μόνο το 10% των αποδόσεων των συμμετεχόντων στη θεραπεία PRT σχετίζονταν με το μυαλό ή τον εγκέφαλο. Ωστόσο, μετά την PRT, αυτό αυξήθηκε στο 51%.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες άρχισαν να βλέπουν τον πόνο τους ως οφειλόμενο σε διεργασίες του μυαλού ή του εγκεφάλου, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της έντασης του χρόνιου πόνου στην μέση που ανέφεραν.
“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αλλαγή οπτικής γωνίας σχετικά με τον ρόλο του εγκεφάλου στον χρόνιο πόνο μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να βιώσουν καλύτερα αποτελέσματα”, προσθέτει ο δρ. Ashar.
Λέει ότι ένας λόγος γι' αυτό μπορεί να είναι ότι όταν οι ασθενείς κατανοούν τον πόνο τους ως αποτέλεσμα εγκεφαλικών διεργασιών, μαθαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με το σώμα τους και ότι ο πόνος είναι ένας “ψευδής συναγερμός” που δημιουργείται από τον εγκέφαλο και έτσι δεν τον φοβούνται.
Ένας νέος τρόπος διαχείρισης του χρόνιου πόνου
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη θα ενθαρρύνει τους γιατρούς να μιλήσουν στους ασθενείς τους για τους λόγους πίσω από τον πόνο τους και να συζητήσουν άλλα αίτια πέραν των καθαρά βιοϊατρικών.
“Συχνά, οι συζητήσεις με ασθενείς επικεντρώνονται σε βιοϊατρικές αιτίες πόνου. Ο ρόλος του εγκεφάλου σπάνια συζητείται. Με αυτήν την έρευνα, θέλουμε να παρέχουμε στους ασθενείς όσο το δυνατόν περισσότερη ανακούφιση διερευνώντας διαφορετικές θεραπείες, όπως εκείνες που απευθύνονται στους εγκεφαλικούς οδηγούς του χρόνιου πόνου”, είπε ο δρ. Ashar.
Πηγή: scitechdaily.com