ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος της φλεγμονής του εγκεφάλου στους πάσχοντες με Αλτσχάιμερ

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είναι πολύ ευερέθιστοι, επιθετικοί και ανήσυχοι και οι ερευνητές πιστεύουν ότι πλέον γνωρίζουν το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Εκτιμούν ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου είναι αυτή που επηρεάζει τα προβλήματα διάθεσης των ασθενών με Αλτσχάιμερ και όχι οι παραδοσιακοί δείκτες της νόσου, όπως το βήτα αμυλοειδές ή οι πρωτεΐνες Tau, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η φλεγμονή του εγκεφάλου συνδέεται στενά με τους φροντιστές ή την οικογένεια, που αναφέρουν ταχείες εναλλαγές της διάθεσης, καθώς οι πάσχοντες περνούν απότομα από την κατάσταση ηρεμίας στο θυμό, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα δυσφορίας, είχαν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής φλεγμονής.

Αυτή είναι η πρώτη ισχυρή απόδειξη ότι η φλεγμονή αποτελεί αιτία των ψυχιατρικών συμπτωμάτων και των διαταραχών διάθεσης στους πάσχοντες με Αλτσχάιμερ, υποστήριξαν οι ερευνητές.

«Τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, όπως η ευερεθιστότητα, η διέγερση, το άγχος και η κατάθλιψη, είναι από τα πιο δύσκολα συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Cristiano Aguzzoli, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

«Είναι δύσκολο να ελεγχθούν, δεν έχουν σαφή αιτία και δυσκολεύουν τις οικογένειες να φροντίσουν το αγαπημένο τους πρόσωπο εάν δεν υπάρχει υποστήριξη».

«Τώρα δείχνουμε για πρώτη φορά ότι για τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ευθύνεται η φλεγμονή του εγκεφάλου», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία αυτής της φλεγμονής, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, φάρμακα που στοχεύουν ειδικά τη φλεγμονή του εγκεφάλου, θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και της ευερεθιστότητας που νιώθουν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Eρευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν σε πρόσφατη έρευνα ότι η υπερβολική φλεγμονή του εγκεφάλου παίζει καθοριστικό ρόλο στην έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ και μπορεί να προβλέψει εάν ένα ηλικιωμένο άτομο διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για συμπτώματα Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το ιστορικό του.

Οι ερευνητές μελέτησαν 109 ηλικιωμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν γνωστικές διαταραχές, αλλά είχαν λάβει θετική διάγνωση για βήτα αμυλοειδές και πρωτεΐνες Tau.

Οι τομογραφίες εγκεφάλου και οι κλινικές αξιολογήσεις των ασθενών, έδειξαν ότι η φλεγμονή που προκαλείται από την ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου σχετίζεται στενά με μια σειρά ψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως είναι ο διαταραγμένος ύπνος και η διέγερση.

Ενώ τα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς και πρωτεΐνης tau θα μπορούσαν να προβλέψουν αυτού του είδους τα συμπτώματα, η φλεγμονή του εγκεφάλου φάνηκε να έχει μια πρόσθετη επίδραση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Συμπτώματα όπως η υπερβολική ευερεθιστότητα τείνουν να εμφανίζονται στα πρώτα στάδια της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, σημείωσαν οι ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η φλεγμονή παίζει ισχυρότερο ρόλο στην πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να έχουν επιπτώσεις και σε άλλες εκφυλιστικές διαταραχές του εγκεφάλου, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Δεδομένου ότι τόσο η νευροφλεγμονή όσο και οι νευροψυχολογικές ανωμαλίες εντοπίζονται και σε άλλους τύπους άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας του Πάρκινσον, συνεργαζόμαστε με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να επεκτείνουμε αυτά τα ευρήματα σε αυτές τις άλλες ασθένειες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Tharick Pascoal, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved