Νυκτουρία: Πού μπορεί να οφείλεται
Ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας άνω των 30 ετών και ένας στους δύο μετά τα 55 ξυπνά κάθε βράδυ λόγω της ανάγκης να πάει στην τουαλέτα.
Το να ξυπνάει κάποιος περιστασιακά μία φορά το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, θεωρείται φυσιολογικό.
Όταν, όμως, συστηματικά ξυπνάει δύο ή περισσότερες φορές, μπορεί να έχει νυκτουρία.
Η νυχτερινή ούρηση σημαίνει ότι ο οργανισμός παράγει πολλά ούρα ή/και ότι η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να κρατήσει αρκετά.
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και πότε πρέπει να ανησυχήσει το άτομο με νυκτουρία;
Υπερκατανάλωση υγρών
Μερικές φορές μπορεί κάποιος να πίνει πολλά υγρά στη διάρκεια του 24ωρου ή τις ώρες πριν από την κατάκλιση. Για να εξακριβώσει αν η νυκτουρία οφείλεται σε αυτό, πρέπει να περιορίσει για ένα-δύο βράδια την κατανάλωση υγρών τις 2 ώρες πριν πέσει για ύπνο. Επίσης δεν πρέπει να πίνει αλκοόλ ή ροφήματα με καφεΐνη μετά τις 5 το απόγευμα. Τέλος, πριν πάει για ύπνο πρέπει να ουρήσει.
Ο ρόλος της ηλικίας
Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει νυκτουρία. Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός παράγει μικρότερη ποσότητα από μία αντιδιουρητική ορμόνη που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, με συνέπεια αυξημένη παραγωγή ούρων το βράδυ. Ένας άλλος λόγος είναι ότι φθίνει σταδιακά η ικανότητα της ουροδόχου κύστης να συγκρατεί τα ούρα. Στις μεγάλες ηλικίες, είναι πιο συχνά τα προβλήματα που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη. Στους άνδρες, για παράδειγμα, συχνή αιτία είναι η καλοήθης διόγκωση του προστάτη που συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50. Και στις γυναίκες, παρατηρούνται μετά την εμμηνόπαυση αλλαγές στην ουροποιητική οδό που αυξάνουν την ενούρηση.
Άλλες αιτίες νυχτουρίας
Πολλά προβλήματα της ουροδόχου κύστης μπορεί να την προκαλέσουν, όπως η ανάπτυξη πέτρας, η υπερδραστηριότητά της, διάφορες φλεγμονές ή φλεγμονώδεις παθήσεις (π.χ. κυστίτιδες), οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
Άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία είναι ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, ο άποιος διαβήτης, ο διαβήτης κύησης, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τα οιδήματα κάτω άκρων (πρήξιμο ποδιών) και ο κακής ποιότητας ύπνος λόγω αποφρακτικής υπνικής άπνοιας ή αϋπνίας (πολλοί πάσχοντες από αϋπνία σηκώνονται συχνά το βράδυ για να πάνε στην τουαλέτα).
Φαρμακευτική αγωγή
Τα διουρητικά που χορηγούνται στους πάσχοντες από υπέρταση, μοιραία αυξάνουν την παραγωγή ούρων και μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία, γι’ αυτό και συνήθως συνιστάται στους ασθενείς να τα λαμβάνουν πρωί. Υπάρχουν όμως και άλλα φάρμακα που μπορεί να έχουν την ίδια δράση, όπως τα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένες αρρυθμίες, κάποια αντιβιοτικά και αντικαταθλιπτικά κλπ.