Βιταμίνη D: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ;
Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού. Μπορούν όμως τα χαμηλά επίπεδά της στον οργανισμό να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία;
Νέα έρευνα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επιταχύνουν τη γνωστική εξασθένηση και αυξάνουν τον κίνδυνο διάγνωσης άνοιας και ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D, ειδικά το χειμώνα, μπορούν να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας.
Είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον μελλοντικό κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, κάτω από 50 nmol/L, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μεγάλης κλίμακας μελέτης, τα συμπληρώματα βιταμίνης D, βοηθούν επίσης στην αποτροπή της άνοιας. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 12.000 ηλικιωμένοι 70 ετών και πάνω χωρίς άνοια. Πάνω από το ένα τρίτο (37%) έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D. Από αυτούς, το 40% είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Zahinoor Ismail, από τα Πανεπιστήμια του Κάλγκαρι και του Έξετερ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D έχει κάποιες επιδράσεις στον εγκέφαλο που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Συνολικά, βρήκαμε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, πριν από την έναρξη της γνωστικής έκπτωσης».
Ο ειδικός στη βιταμίνη D, Δρ. William Grant, σύμβουλος στον φιλανθρωπικό οργανισμό foodforthebrain.org, υποστηρίζει ότι έχουμε υποτιμήσει πολύ τη σημασία της βιταμίνης D για τον εγκέφαλο και την ποσότητα που χρειαζόμαστε.
«Όλα τα στοιχεία σχετικά με τις καρδιομεταβολικές παθήσεις, τον καρκίνο, τον διαβήτη, τις μολυσματικές ασθένειες και την ομαλή εξέλιξη της κύησης, δείχνουν ότι χρειαζόμαστε ένα επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα πάνω από 75 nmol/L για να είμαστε υγιείς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον εγκέφαλο. Αυτό το βέλτιστο επίπεδο είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη συμπληρωμάτων το χειμώνα. Συνιστώ σε κάθε ενήλικα και έφηβο να λαμβάνουν συμπληρώματα με τουλάχιστον 1000 έως 3000iu την ημέρα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Τo αυξημένο βάρος, η σκουρόχρωμη επιδερμίδα και η ζωή σε βόρεια κλίματα, αυξάνει τις ανάγκες σε βιταμίνη D. Αν δεν λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D το χειμώνα, μπορεί κάλλιστα να οδεύετε προς τη γνωστική εξασθένιση» συμπληρώνει.