ΥΓΕΙΑ

Καρδιά: Ακόμα και ο ύπνος είναι καλύτερος από το καθισιό

Bigstock

Δεν θέλετε να πάτε καθόλου στο γυμναστήριο; Τότε είναι καλύτερα να κοιμάστε παρά να κάθεστε όλη μέρα στον καναπέ.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι σε σύγκριση με το να κάθεστε εν πλήρη αδράνεια, οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς σας, ακόμα και ο ύπνος.

Ερευνητές από το UCL Surgery and Interventional Science και το Ινστιτούτο Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας στις ΗΠΑ διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των διαφόρων προτύπων καθημερινών δραστηριοτήων και της υγείας της καρδιάς. Διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς, τουλάχιστον για πέντε λεπτά την ημέρα, με μέτρια άσκηση μπορεί να φέρει τα μέγιστα οφέλη, ακολουθούμενη από ελαφριά δραστηριότητα, ορθοστασία και ύπνο.

“Το μεγάλο πλεονέκτημα από την έρευνά μας είναι ότι αν και μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κινείσαι μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, η ένταση της κίνησης έχει επίσης σημασία”, δήλωσε η δρ. Jo Blodgett, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

“Η πιο ευεργετική αλλαγή που παρατηρήσαμε ήταν η αντικατάσταση του καθίσματος με μέτρια έως έντονη δραστηριότητα (τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ανέβασμα σκάλας στο κτήριο κ.α.), βασικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα, ακόμη και για ένα ή δύο λεπτά”.

Πώς έγινε η έρευνα για την καρδιά και την επίδραση της καθιστικής ζωής

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal. Με βάση μια ανάλυση δεδομένων έξι επιμέρους μελετών, η ομάδα εξέτασε συνολικά 15.246 άτομα από πέντε χώρες. Εξέτασαν τα μοτίβα κίνησης των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή που παρακολουθούσε τις δραστηριότητές τους όλη την ημέρα.

Η υγεία της καρδιάς μετρήθηκε με βάση έξι δείκτες:

  1. δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  2. περίμετρος μέσης
  3. HDL (“καλή”) χοληστερόλη
  4. αναλογία HDL προς ολική χοληστερόλη
  5. επίπεδα τριγλυκεριδίων και
  6. επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

“Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το να γίνει κανείς πιο δραστήριος είναι ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς, το νέο σε αυτήν την μελέτη είναι η εξέταση μιας σειράς συμπεριφορών καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει τελικά να παρέχουμε εξατομικευμένες συστάσεις για να προσελκύσουμε τους ανθρώπους να γίνουν πιο ενεργοί με τρόπους που αρμόζουν στον χαρακτήρα τους”, δήλωσε ο από κοινού ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Mark Hamer.

Μέγιστα οφέλη για την καρδιά όταν το καθισιό αντικαθίσταται από έστω λίγη άσκηση

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τι συνέβη όταν ένα άτομο αντάλλαζε “ποσότητες” στην κινητική του συμπεριφορά με μια άλλη κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Τα μέγιστα οφέλη παρατηρήθηκαν όταν το κάθισμα αντικαταστάθηκε από μέτρια έως έντονη δραστηριότητα.

“Για μια γυναίκα 54 ετών με μέσο ΔΜΣ 26,5, για παράδειγμα, μια αλλαγή 30 λεπτών μεταφράζεται σε μείωση του ΔΜΣ κατά 0,64, που είναι διαφορά 2,4%. Αντικατάσταση 30 λεπτών καθημερινής καθιστικής ή ξαπλωμένης ώρας με μέτρια ή έντονη άσκηση θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί σε μείωση 2,5 cm (2,7%) στην περίμετρο μέσης ή 1,33 mmol/mol (3,6%) μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης”, αναφέρεται στη δημοσίευση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πραγματοποίηση μικρών αλλαγών όπως η αντικατάσταση της καθιστικής στάσης στο γραφείο με ένα γραφείο όρθιας στάσης για λίγες ώρες την ημέρα, είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο χρόνος καθίσματος στη ρουτίνα εργασίας.

“Η δραστηριοποίηση δεν είναι πάντα εύκολη και είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές τις οποίες μπορείτε να τηρείτε μακροπρόθεσμα και να τις απολαμβάνετε. Οτιδήποτε ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα το περπάτημα ενώ παίρνετε στο τηλέφωνο ή το να βάλετε ξυπνητήρι για να σηκώνεστε και να κάνετε μερικές πολύ απλές ασκήσεις κάθε μία ώρα είναι καλές ιδέες για να αυξήσετε τη δραστηριότητα μέσα στην ημέρα σας και να συνηθίσετε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής”, είπε ο δρ. James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved