ΥΓΕΙΑ

Υψηλό σάκχαρο σε μη-διαβητικούς: Συμπτώματα και πιθανές αιτίες

Bigstock

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δεν είναι μια κατάσταση που περιορίζεται σε άτομα με διαβήτη.

Είναι πιθανό ακόμα και χωρίς διαβήτη να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη.

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κυμαίνονται συνεχώς ανάλογα με το τι κάνετε, τι έχετε φάει και άλλες διαδικασίες στον οργανισμό.

Γίνεται ένας μη διαβητικός να έχει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Οτιδήποτε τρώτε ή πίνετε διασπάται στην πιο βασική πιθανή ουσία για να τη χρησιμοποιήσει το σώμα σας ως ενέργεια. Αυτή η βασική ουσία ονομάζεται γλυκόζη και είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας.

Η γλυκόζη μετριέται από τη συγκέντρωσή της στην κυκλοφορία του αίματος, επειδή το αίμα είναι που την μεταφέρει μαζί με οξυγόνο και άλλες κρίσιμες ουσίες στα όργανα και τους ιστούς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους χωρίς διαβήτη, ένα φυσιολογικό εύρος γλυκόζης στο αίμα κυμαίνεται κάπου μεταξύ 70 mg/dL και 100 mg/dL μεταξύ των γευμάτων. Αυτό το εύρος ονομάζεται “επίπεδο γλυκόζης αίματος νηστείας”.

Ακόμη και χωρίς διαβήτη, δεν είναι ασυνήθιστο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να αυξάνονται πάνω από το φυσιολογικό εύρος σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Μάλιστα, η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι μια φυσιολογική απόκριση μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.

Αφού φάτε, υπάρχει περισσότερη γλυκόζη διαθέσιμη για χρήση από τον οργανισμό. Κάποια ποσότητα γλυκόζης χρησιμοποιείται αμέσως και κάποια αποθηκεύεται για αργότερα. Αλλά όσο ο οργανισμός επεξεργάζεται αυτή τη νέα παροχή ενέργειας, η γλυκόζη κυκλοφορεί κανονικά στο αίμα.

Το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα αναφέρεται ως “μεταγευματικό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα”. Για άτομα χωρίς διαβήτη, μια τυπική ένδειξη γλυκόζης αίματος μετά το γεύμα είναι περίπου 140 mg/dL ή λιγότερο περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα.

Συμπτώματα υψηλού σακχάρου αίματος για μη διαβητικούς

Οποιοσδήποτε μπορεί να νιώσει τις επιπτώσεις των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ακόμη και αν δεν έχει διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως:

  • αυξημένη δίψα
  • θολή όραση
  • ξηρό δέρμα
  • αδυναμία
  • αυξημένη ούρηση

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αύξηση της ενέργειας ή της εγρήγορσής σας, αλλά αυτό το συναίσθημα είναι βραχύβιο.

Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πολύ πάνω από το τυπικό μεταγευματικό επίπεδο. Αλλά αυτή η απότομη αύξηση συνήθως ακολουθείται από μια εξίσου απότομη πτώση. Αυτή η “κατάρρευση” γλυκόζης μπορεί να συμβεί περίπου 1 ώρα μετά το γεύμα ή το σνακ και να προκαλέσει αισθήματα κούρασης ή έλλειψης ενέργειας (π.χ. υπνηλία).

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό εάν έχετε συμπτώματα υψηλού σακχάρου στο αίμα

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε συμπτώματα υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα ιδιαίτερα ζαχαρούχο γεύμα, σνακ ή ποτό, δεν θα πρέπει να έχετε υπερβολικές αυξομειώσεις στη γλυκόζη του αίματός σας μετά από ένα τυπικό, ισορροπημένο γεύμα.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά από κάθε γεύμα, είναι σώφρον να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τον κίνδυνο διαβήτη ή άλλες δυσκολίες με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Εάν έχετε διαβήτη, αλλά η πάθηση δεν έχει διαγνωστεί, θα μπορούσατε να αναπτύξετε σοβαρές επιπλοκές από την υψηλή γλυκόζη στο αίμα, όπως η διαβητική κετοξέωση και σύνδρομο υπερωσμωτικής υπεργλυκαιμίας.

Εάν αναπτύξετε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:

  • αλλαγές στην αναπνοή
  • μια φρουτώδη μυρωδιά στην αναπνοή
  • εμετούς και πόνους στην κοιλιά

Υπάρχουν επίσης προβλήματα που μπορεί να αναπτυχθούν με το πάγκρεας, τα επινεφρίδια ή με την παραγωγή ινσουλίνης που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τη γλυκόζη.

Μπορεί το άγχος να αυξήσει το σάκχαρο αίματος σε μη διαβητικούς;

Τα τρόφιμα που τρώτε ή δεν τρώτε δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όπως πολλές άλλες διαδικασίες στο σώμα, η ψυχική σας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη.

Τα υψηλά επίπεδα στρες ή άγχους μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με διάφορους τρόπους, όπως:

  • άμεση αύξηση στο επίπεδο της γλυκόζης
  • μείωσης της επίδρασης της ινσουλίνης στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • μείωση της παραγωγής ή απελευθέρωσης ινσουλίνης

Όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να οδηγήσουν σε κατάσταση υπεργλυκαιμίας, με ή χωρίς διαβήτη.

Άλλες αιτίες υπεργλυκαιμίας εκτός από τον διαβήτη

Πέρα από το άγχος υπάρχουν επίσης άλλες καταστάσεις που μπορούν να αλλάξουν τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μερικά παραδείγματα είναι:

  • λοιμώξεις
  • τραυματισμοί
  • εγκεφαλικό
  • εγκεφαλικές κακώσεις
  • παγκρεατική δυσλειτουργία
  • αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη
  • μειωμένη απελευθέρωση ή παραγωγή ινσουλίνης
  • προβλήματα στην λειτουργία των επινεφριδίων

Η διάγνωση αυτών των καταστάσεων ή επιπλοκών είναι σημαντική, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε άλλες ιατρικές δυσκολίες παράλληλα με την υψηλή γλυκόζη στο αίμα.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ή μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρο για άτομα που είναι ήδη αρκετά άρρωστα, σε βαθμό που ίσως χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Πηγή: healthline.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved