ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Οι μύκητες που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

Με τον όρο φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αναφερόμαστε στη νόσο του Crohn και στην ελκώδη κολίτιδα.

Αιτία είναι φλεγμονώδεις διεργασίες που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα και διαρκούν σε βάθος χρόνου. Αυτές οι δύο ασθένειες έχουν διαφορά ως προς τη συμπεριφορά της νόσου και τα συμπτώματα, οπότε και οι θεραπείες είναι διαφορετικές.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως διαγιγνώσκεται μεταξύ 20 και 40 ετών.

Επί του παρόντος, η αιτία που προκαλεί τη φλεγμονώδη νόσο είναι άγνωστη, αν και έχουν ενοχοποιηθεί μικροβιακοί παράγοντες, δίαιτα, ψυχο-συναισθηματική κατάσταση, τοξικοί παράγοντες κλπ.

Νέα έρευνα δείχνει ότι δύο συγκεκριμένοι μύκητες μπορούν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη φλεγμονή του εντέρου.

Οι μύκητες αποτελούν κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ο άνθρωπος κατανάλωνε από πάντα προϊόντα ζύμωσης φρούτων και σιτηρών, αλλά και τυρί.

Ακόμα και σήμερα ωστόσο, οι επιδράσεις των μυκήτων στη γενικότερη υγεία μας και ειδικότερα στην υγεία του εντέρου, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τις επιδράσεις διαφόρων μυκήτων σε μοντέλα πειραματόζωων με κολίτιδα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποιος από αυτούς μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή στο έντερο.

Από τα πειράματα που έκαναν, παρατήρησαν ότι οι δύο από τους πέντε μύκητες που εξετάστηκαν μείωναν σε μεγάλο βαθμό τη φλεγμονή. Συγκεκριμένα, οι μύκητες Cyberlindnera jadinii και Kluyveromyces lactis επηρέαζαν το εντερικό μικροβίωμα περιορίζοντας τα επίπεδα των επιβλαβών βακτηρίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή στο έντερο.

«Στα πειράματα που κάναμε δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς μέσω των οποίων οι μύκητες ωφελούν την υγεία του εντέρου. Αυτό θα είναι το αντικείμενο των νέων ερευνών μας, οι οποίες θα εξετάσουν και άλλα στελέχη μυκήτων», τόνισαν οι συγγραφείς.

Στη νέα μελέτη, πάντως, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι συγκεκριμένα είδη μυκήτων έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

«Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μία θεραπεία που θα βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Καθώς τα πειράματά μας έγιναν in vitro σε μοντέλα πειραματόζωων, είναι προφανές ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελέτες με ανθρώπους εθελοντές πριν αποφασίσουμε αν οι μύκητες αυτοί έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της εντερικής φλεγμονής στον άνθρωπο», καταλήγει η ομάδα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση mSystems της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved