ΥΓΕΙΑ

Τροφικές αλλεργίες: Πώς πρέπει να γίνεται η διαχείρισή τους στα παιδιά

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα και οι γιατροί συχνά συμβουλεύουν να αποφεύγονται τα αλλεργιογόνα για την πρόληψη ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Για αλλεργίες που δεν προκαλούνται από την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), οι οποίες δεν προκαλούν αναφυλαξία αλλά επηρεάζουν τη γαστρεντερική οδό, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν την προσωρινή εξάλειψη και στη συνέχεια την επανεισαγωγή ενός ή περισσότερων τροφών στη διατροφή του παιδιού για τον εντοπισμό της αιτίας της αλλεργίας. Στη συνέχεια, μπορούν να καταναλώνουν τις ασφαλείς τροφές και να καταργήσουν από τη διατροφή τους τα αλλεργιογόνα.

Αυτοί οι περιορισμοί ωστόσο, έχουν δυσκολίες, καθώς επιβαρύνουν συναισθηματικά το παιδί και την οικογένειά του, δυσκολεύουν την κοινωνικοποίηση στο σχολείο και το βασικότερο, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξή του.

Η διαχείριση των τροφικών αλλεργιών δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα και την ποικιλομορφία της διατροφής, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής.

Οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση ερευνών για τον ρόλο των στερητικών διατροφών σε παιδιά με τροφικές αλλεργίες, τονίζοντας την ανάγκη για ένα πολυεπιστημονικό σχέδιο διαχείρισης που υποστηρίζει τη διατροφή, την υγεία και την ανάπτυξη κάθε παιδιού.

Δίαιτες εξάλειψης τροφών

Η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα που προκαλείται από πρωτεΐνες τροφίμων είναι ένα παράδειγμα αλλεργίας που δεν προκαλείται από IgE. Τα παιδιά με τη συγκεκριμένη αλλεργία αντιδρούν σε ξένες πρωτεΐνες τροφής, που προκαλούν φλεγμονή στο κόλον.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να εξαλείψουν από τη διατροφή των παιδιών τις πρωτεΐνες για έναν ή δύο μήνες πριν αρχίσουν να εντάσσουν ξανά στη διατροφή τους τις τροφές με ιατρική επίβλεψη.

Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τις τροφές εντελώς ή σε μόνιμη βάση. Η ειδική για αλλεργιογόνα στοματική ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόκληση ενός ορισμένου επιπέδου ανοχής. Τα παιδιά συχνά ξεπερνούν τις τροφικές αλλεργίες με τον καιρό. Είναι σημαντικό να επανεκτιμάται κατά διαστήματα εάν μια τροφή συνεχίζει να προκαλεί αλλεργίες, ώστε να αποφεύγεται χωρίς λόγο.

Ομοίως, μια πρόσφατη εξέλιξη στη διαχείριση της αλλεργίας, είναι η χρήση από του στόματος προκλήσεων χαμηλής δόσης, οι οποίες επιτρέπουν στους γιατρούς να καταλάβουν ποια δόση της τροφής θα προκαλέσει αντίδραση. Μερικές φορές, τα παιδιά που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και στα αυγά, μπορούν να τα ανεχθούν σε ορισμένα παρασκευάσματα, όπως όταν έχουν ψηθεί ή μαγειρευτεί καλά.

Μόλις επιβεβαιωθεί μια τροφική αλλεργία, μπορεί να είναι απαραίτητη η εξάλειψη του αλλεργιογόνου και η εύρεση κατάλληλων υποκατάστατων.

Για παράδειγμα, σε παιδιά κάτω των 2 ετών που έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, μπορεί να δοθεί βρεφική φόρμουλα με βάση τη σόγια.

Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην εύρεση ενός κατάλληλου υποκατάστατου για ένα αλλεργιογόνο.

Η εξάλειψή του μειώνει τις πιθανότητες ανεπιθύμητων αντιδράσεων, αλλά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων είναι εξίσου σημαντική. Οι στερητικές δίαιτες μπορεί να μειώσουν τη διατροφική ποικιλομορφία, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του παιδιού.

Όταν αντικαθιστάτε τρόφιμα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη ότι μπορεί να έχουν διαφορετική διατροφική αξία. Οι συγγραφείς ταξινομούν τα υποκατάστατα τροφίμων σε υποκατάστατα διατροφής, τα οποία έχουν κάποια ή όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο αλλεργιογόνο και σε υποκατάστατα μαγειρέματος, τα οποία δεν έχουν ισοδύναμη θρεπτική αξία. Πολλά vegan τυριά, για παράδειγμα, έχουν λιγότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο από τα τυριά με βάση τα γάλα.

Για το λόγο αυτό, η εξάλειψη των αλλεργιογόνων χωρίς την εισαγωγή κατάλληλων διατροφικών εναλλακτικών, μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των παιδιών και να τους στερήσει ύψος. Άλλα παιδιά γίνονται παχύσαρκα λόγω της κατανάλωσης ακατάλληλων υποκατάστατων.

Διατροφική ισορροπία, ποιότητα και ποικιλομορφία

Μια υγιεινή διατροφή αποτελείται κυρίως από ελάχιστα επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, πολλά παιδιά με αλλεργίες έχουν έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και D, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ανεπάρκειας αυξάνεται με τον αριθμό και τον τύπο των τροφών που αποκλείονται από τη διατροφή του. Τα αλλεργικά παιδιά που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά μπορεί να έχουν χαμηλότερη ενέργεια επειδή δεν λαμβάνουν αρκετά λιπίδια και πρωτεΐνες.

Η ποικιλομορφία στη διατροφή δεν είναι απλώς ο αριθμός των ομάδων τροφών που καταναλώνει το παιδί αλλά και η συχνότητα και η θρεπτική τους αξία. Μια ποικιλόμορφη διατροφή μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη και τη σοβαρότητα των αλλεργιών. Τα παιδιά τρώνε περισσότερα τρόφιμα μεταξύ 6 μηνών και ενός έτους, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια τροφικής αλλεργίας πριν από την ηλικία των 10 ετών.

Ο κίνδυνος αλλεργίας αυξάνεται επίσης εάν το παιδί καταναλώνει πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο στομάχι και μειώνουν τα καλά βακτήρια στο έντερο.

Συμπερασματικά, ενώ η διατροφή εξάλειψης των αλλεργιογόνων μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διαχείριση ορισμένων τροφικών αλλεργιών, δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη διατροφή και την ανάπτυξη του παιδιού.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση, οι φροντιστές μπορούν να εντοπίσουν υποκατάστατα των αλλεργιογόνων και να διαμορφώσουν μια προσιτή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Jornal de Pediatria.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved