ΥΓΕΙΑ

Κακοήθης αναιμία: Συμπτώματα, αίτια, διάγνωση και θεραπεία

Bigstock

Αν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, επειδή του λείπει η βιταμίνη Β12, έχετε κακοήθη αναιμία.

Πριν από πολύ καιρό, αυτή η διαταραχή πιστευόταν ότι ήταν θανατηφόρα. Αυτές τις μέρες αντιμετωπίζεται εύκολα με χάπια ή εμβόλια για συμπλήρωση βιταμίνης Β12. Με τη θεραπεία, θα μπορείτε να ζήσετε χωρίς συμπτώματα.

Κακοήθης αναιμία: Αίτια

Το σώμα χρειάζεται πολλά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά είναι που μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε μέρος του. Χωρίς αυτά, οι ιστοί και τα όργανά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα κρίσιμο μέρος αυτής της διαδικασίας. Εάν έχετε κακοήθη αναιμία, το σώμα σας παράγει ένα αντίσωμα που καταστρέφει μια πρωτεΐνη του στομάχου που ονομάζεται “εσωτερικός παράγοντας” (IF). Χωρίς την IF, το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12.

Προβλήματα υγείας καθιστούν πιο πιθανό να έχετε κακοήθη αναιμία:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 1
  • Η νόσος του Crohn
  • Αφαίρεση μέρους ή όλου του στομάχου ή του εντέρου σας
  • HIV

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιόξινα ή τα φάρμακα που θεραπεύουν τον διαβήτη τύπου 2, μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα σας να απορροφήσει αρκετή ποσότητα Β12.

Μια αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα σας θέτει επίσης σε κίνδυνο για κακοήθη αναιμία, καθώς δεν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε Β12, όπως αυγά, γάλα και πουλερικά.

Επίσης, εάν κάποιος άλλος στην οικογένειά σας έχει κακοήθη αναιμία, ο κίνδυνος να την έχετε κι εσείς αυξάνεται.

Κακοήθης αναιμία: Συμπτώματα

Η κακοήθης αναιμία επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικούς τρόπους. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι την έχετε:

  • Κόπωση (πολλοί ξυπνούν κουρασμένοι παρόλο που κοιμούνται αρκετά)
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα ζάλης
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Πόνος στο στήθος
  • Χλωμό ή κίτρινο δέρμα
  • Πρόβλημα με την ισορροπία (για παράδειγμα, δυσκολεύεστε να φορέσετε το παντελόνι ενώ είστε όρθιοι)
  • Ένα αίσθημα καύσου στα πόδια ή τα πέλματα που μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα
  • Κατάθλιψη
  • Πρόβλημα εστίασης

Κακοήθης αναιμία: Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για το οικογενειακό σας ιστορικό. Θα σας ρωτήσει σχετικά με τα συμπτώματά σας, καθώς και ποια είδη τροφών τρώτε συχνά και τυχόν φάρμακα που παίρνετε καθημερινά.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, θα ακούσει την καρδιά σας, θα ελέγξει εάν το συκώτι σας έχει διευρυνθεί και θα ψάξει για τυχόν σημάδια νευρικής βλάβης. Μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις που ελέγχουν την ισορροπία σας, το πόσο καλά μπορείτε να περπατήσετε και την ψυχική σας κατάσταση.

Τέλος θα κάνετε σίγουρα αιματολογική εξέταση. Αυτή θα αποκαλύψει εάν έχετε χαμηλή ποσότητα αιμοσφαιρίνης. Αυτή είναι η ουσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Μπορεί να ελέγξει για να δει το μέγεθος και το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας. Μπορεί επίσης να βρει πόση ποσότητα Β12 στο αίμα σας είναι “ενεργή” και έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό.

Κακοήθης αναιμία: Θεραπεία

Οι βιταμίνες που αγοράζετε από το φαρμακείο δεν έχουν αρκετή Β12 για τη θεραπεία της κακοήθους αναιμίας. Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να σας συνταγογραφήσει ένα ειδικό συμπλήρωμα. Αυτό δίνεται συχνά σε ενέσιμη μορφή. Στην αρχή, μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε ένα κάθε δεύτερη μέρα. Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μειωθεί σε μία φορά τον μήνα.

Το συμπλήρωμα βιταμίνης B12 μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί ως χάπι, ρινικό σπρέι, ρινικό τζελ ή υπογλώσσιο φάρμακο.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα προτείνει επίσης κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Πηγή: webmd.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved