ΥΓΕΙΑ

Καλύτερος ο ροζ θόρυβος από τον λευκό για βαθύ ύπνο: Πώς να τον πετύχετε

Bigstock

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο λευκός θόρυβος στο δωμάτιο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Αν και αυτό όντως ισχύει για μερικούς ανθρώπους, υπάρχουν πολλά “χρώματα” θορύβου, όπως ο ροζ, ο καφέ και ο πράσινος θόρυβος!

Ο καθένας έχει διαφορετικά οφέλη και μπορεί ενδεχομένως να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

“Ο ήχος δεν έχει χρώμα φυσικά, αν και ακολουθούν παρόμοιο φάσμα”, είπε ο Stefan Chmelik, ειδικός στον τομέα της υγείας που ειδικεύεται στη χρήση της τεχνολογίας ήχου. Το 'χρώμα' ενός ήχου αναφέρεται στο φάσμα ισχύος ενός συγκεκριμένου σήματος θορύβου, με κάθε χρώμα να έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά”.

Λευκός, πράσινος και καφέ θόρυβος

Ο λευκός θόρυβος είναι ένα είδος ευρυζωνικού ήχου που περιλαμβάνει όλες τις ακουστικές συχνότητες σε ίση ένταση και φτάνει στα αυτιά μας σαν ένα συνεχές σφύριγμα. Ο Chmelik είπε ότι ο λευκός θόρυβος είναι ο καλύτερος για την απόκρυψη ήχων που αποσπούν την προσοχή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ενήλικες αποκοιμήθηκαν 38% πιο γρήγορα ακούγοντας λευκό θόρυβο.

Ο πράσινος θόρυβος, ο οποίος διαθέτει πιο ισχυρές μεσαίες συχνότητες, είναι παρόμοιος με ορισμένους ήχους της φύσης, όπως ένα ποτάμι που ρέει ή ο ωκεανός. Είναι πιο καταπραϋντικός από τον λευκό θόρυβο και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άγχος να κοιμούνται καλύτερα, είπε ο Chmelik.

Ο καφέ θόρυβος, από την άλλη πλευρά, είναι ένας βαθύτερος ήχος από τον πράσινο και τον λευκό θόρυβο. Μιμείται επίσης ήχους που υπάρχουν στη φύση, αλλά είναι περισσότερο ένα βουητό χαμηλής συχνότητας, σύμφωνα με την δρ. Danielle Wall, ειδική σε θέματα ύπνου και παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. Παραδείγματα καφέ θορύβου περιλαμβάνουν έντονες βροχοπτώσεις, βροντές ή δυνατά κύματα.

“Ο καφέ θόρυβος λέγεται ότι βοηθά στην παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση”, πρόσθεσε η ίδια.

Ο ροζ θόρυβος είναι ο καλύτερος για τον ύπνο

Αν και η σχετική επιστημονική έρευνα δεν είναι πολύ προχωρημένη, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο ροζ θόρυβος μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή για τη βελτίωση του ύπνου.

“Ο ροζ θόρυβος είναι καλύτερος για τον ύπνο, καθώς είναι πιο απαλός και καταπραϋντικός από τα άλλα... χρώματα θορύβων”, είπε ο Chmelik.

Εξήγησε ότι ο ροζ θόρυβος είναι ένας συνδυασμός λευκού θορύβου που γίνεται ηπιότερος με την προσθήκη καφέ θορύβου και θεωρείται πιο χαλαρωτικός από τον λευκό θόρυβο λόγω της χαμηλότερης έντασης. Βρίσκεται και αυτός σε φυσικούς ήχους και έχει μια ευχάριστη, ισορροπημένη ένταση στις συχνότητες, καθιστώντας τον ηρεμιστικό για το ανθρώπινο αυτί.

Σύμφωνα με την δρ. Wall, παραδείγματα ροζ θορύβου περιλαμβάνουν ψηφιακές αναπαραστάσεις ευχάριστων φυσικών ήχων, όπως ένα ρυάκι που ρέει ήρεμα, απαλή βροχή που πέφτει σε μια στέγη, άνεμος που θροΐζει μέσα από δέντρα ή ήρεμα κύματα που κυματίζουν στην ακτή.

Κάνει καλό και στην μνήμη!

Σε μια μελέτη του 2017 από τη Σχολή Ιατρικής του Northwestern University, μια ομάδα ενηλίκων άνω των 60 ετών χρησιμοποίησε διαλείπουσες αυξομειώσεις ροζ θορύβου κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρόμοιες με τον ήχο του ορμητικού νερού. Τα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης που δόθηκαν στους συμμετέχοντες το επόμενο πρωί ήταν περίπου τρεις φορές καλύτερα από εκείνα της ομάδας ελέγχου που δεν εκτέθηκε στον ροζ θόρυβο.

Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι ο σταθερός ροζ θόρυβος είχε σημαντική επίδραση στην μείωση της πολυπλοκότητας των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ παράλληλα βελτίωσε τον σταθερό χρόνο ύπνου με λιγότερο “κατακερματισμό” ύπνου και λιγότερες περιόδους αφύπνισης.

“Αν και θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, ο ροζ θορύβος μπορεί κάποια μέρα να βοηθήσει στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της απώλειας μνήμης σε ηλικιωμένους, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου τους”, είπε η δρ. Wall.

Η επιλογή του σωστού είδους ήχου για εσάς εξαρτάται φυσικά από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, είπε ο Chmelik. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε ένα από τα ηχητικά “χρώματα” και να δείτε ποιο σας αρέσει περισσότερο, αν και ίσως αξίζει με το ροζ με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved