ΥΓΕΙΑ

Πόσο ασφαλής είναι για τους διαβητικούς η διαλειμματική δίαιτα

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή, γνωστή και ως διαλείπουσα νηστεία, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να χάσουν βάρος και να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, στο Σικάγο.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μόνο εντός ενός χρονικού παραθύρου οκτώ ωρών από το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ. κάθε μέρα, έχασαν περισσότερο βάρος σε διάστημα έξι μηνών από τους συμμετέχοντες που μείωσαν τις θερμίδες κατά 25%.

Και οι δύο ομάδες σημείωσαν παρόμοιες μειώσεις στα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως έδειξε η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, η οποία δείχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Οι 75 συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: αυτούς που ακολούθησαν διαλειμματική διατροφή, αυτούς που μείωσαν τις θερμίδες και μια ομάδα ελέγχου.

Στη διάρκεια των έξι μηνών, οι ειδικοί μετρούσαν το βάρος, την περίμετρο της μέσης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και άλλους δείκτες υγείας των συμμετεχόντων.

Η ανώτερη συγγραφέας Krista Varady είπε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της διαλειμματικής δίαιτας, ήταν πιο εύκολο να την ακολουθήσουν, συγκριτικά με εκείνους που έπρεπε να τρώνε λιγότερες θερμίδες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι γιατροί λένε γενικά στους ασθενείς με διαβήτη να μειώσουν τις θερμίδες τους, έτσι πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν ήδη δοκιμάσει αυτό το διατροφικό μοντέλο. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα της διαλειμματικής δίαιτας δεν είχαν λάβει οδηγίες για μείωση των θερμίδων, κάτι που οδηγήθηκαν τελικά να κάνουν, τρώγοντας μόνο εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική στην παραδοσιακή δίαιτα μείωσης θερμίδων για άτομα που δεν μπορούν να την ακολουθήσουν ή έχουν κουραστεί», δήλωσε η Varady, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής. «Για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ο υπολογισμός του χρόνου είναι πιο εύκολος από τον υπολογισμό των θερμίδων».

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μελέτης, δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Οι κρίσεις υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων.

Ένας στους 10 Αμερικανούς έχει διαβήτη, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει τον έναν στους τρεις μέχρι το 2050, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, εξηγούν οι ερευνητές. Επομένως, η αύξηση των διαθέσιμων επιλογών για τον έλεγχο του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για αυτούς τους ασθενείς είναι ζωτικής σημασίας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι πάσχοντες με διαβήτη, πρέπει πάντα να συμβουλεύονται πάντα γιατρό πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε δίαιτα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved