Φουσκάλες στα πόδια: Έξυπνη αντιμετώπιση και πρόληψη
Επώδυνοι ερεθισμοί στο δέρμα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα όταν δύο σημεία του τρίβονται μεταξύ τους ή τρίβονται στα ρούχα ή στα παπούτσια.
Ευτυχώς, οι φουσκάλες στα πόδια μπορούν να αποφευχθούν με την πρόληψη της τριβής. Για να τις σταματήσετε πριν καν εμφανιστούν, ελέγχετε προσεκτικά το δέρμα στα πέλματα και λάβετε προφυλάξεις εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να περπατήσετε πολύ ή να πάτε τρέξιμο ή για άλλη σωματική δραστηριότητα.
Φουσκάλες στα πόδια: Πρόληψη
Για να αποφευχθεί η τριβή που μπορεί να οδηγήσει σε φουσκάλες, οι δερματολόγοι συνιστούν τα ακόλουθα:
- Προστατέψτε τα πόδια σας: Για να αποφύγετε τις φουσκάλες στα πόδια σας, φορέστε κάλτσες από νάιλον ή από υλικό που απομακρύνει την υγρασία. Εάν το να φοράτε ένα ζευγάρι κάλτσες δεν βοηθάει, δοκιμάστε να φορέσετε δύο ζευγάρια για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας εφαρμόζουν σωστά. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ στενά, ούτε πολύ φαρδιά.
- Φορέστε τα σωστά ρούχα: Κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, φορέστε φαρδιά ρούχα που απομακρύνουν την υγρασία. Αποφύγετε ρούχα από βαμβάκι, καθώς το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα και την υγρασία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τριβή και ερεθισμό.
- Εφαρμόστε μαλακούς επιδέσμους: Για προβληματικές περιοχές, όπως τα πέλματα ή στο εσωτερικό των μηρών, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητο επίθεμα ή άλλους μαλακούς επιδέσμους. Βεβαιωθείτε ότι οι επίδεσμοι έχουν εφαρμοστεί με ασφάλεια.
- Εφαρμόστε ταλκ ή βαζελίνη σε προβληματικές περιοχές: Αυτό βοηθά στην μείωση της τριβής όταν το δέρμα σας τρίβεται σε κάποιο σημείο.
- Σταματήστε αμέσως τη δραστηριότητά σας εάν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία ή εάν το δέρμα σας κοκκινίσει. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανίσετε φουσκάλες.
Φουσκάλες στα πόδια: Αντιμετώπιση
Εάν όντως εμφανίσετε μια φουσκάλα, κάντε υπομονή και προσπαθήστε να την αφήσετε ήσυχη. Οι περισσότερες φουσκάλες επουλώνονται από μόνες τους μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Μην συνεχίσετε τη δραστηριότητα που προκάλεσε την φουσκάλα, προτού αυτή επουλωθεί.
Για τη θεραπεία μιας φουσκάλας, οι δερματολόγοι συνιστούν τα εξής:
- Καλύψτε χαλαρά την κυψέλη με έναν επίδεσμο: Φέρτε τα πλαϊνά του επιδέσμου με τρόπο ώστε η μέση του επιδέσμου να είναι λίγο ανασηκωμένη και να μην πιέζει την φουσκάλα.
- Χρησιμοποιήστε επίθεμα: Για να προστατεύσετε τις φουσκάλες σε περιοχές από πίεση και χτυπήματα, όπως όταν βγαίνει το κάτω μέρος του πέλματος, χρησιμοποιήστε επίθεμα. Κόψτε το επίθεμα σε σχήμα ντόνατ με μια τρύπα στη μέση και τοποθετήστε το γύρω από την φουσκάλα. Στη συνέχεια, καλύψτε την φουσκάλα και τυλίξτε το πέλμα με έναν επίδεσμο.
- ΜΗΝ σπάσετε την φουσκάλα: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Ωστόσο, εάν η φουσκάλα σας είναι μεγάλη και πολύ επώδυνη, μπορεί να χρειαστεί να την αποστραγγίσετε προσεκτικά για να μειώσετε την ενόχληση. Για να το κάνετε αυτό, αποστειρώστε μια μικρή βελόνα χρησιμοποιώντας οινόπνευμα εντριβής. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη βελόνα για να τρυπήσετε προσεκτικά τη μία άκρη της κυψέλης, η οποία θα επιτρέψει σε μέρος του υγρού να αποστραγγιχτεί.
- Διατηρήστε την περιοχή καθαρή και καλυμμένη: Μόλις στραγγίσει η κυψέλη σας, πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό και απλώστε βαζελίνη. Μην τραβήξετε/αφαιρέσετε την “οροφή” της φουσκάλας, καθώς προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα από κάτω καθώς επουλώνεται.
Καθώς η φουσκάλα σας επουλώνεται, προσέξτε για σημάδια μόλυνσης. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πύον ή αυξημένο πόνο ή πρήξιμο, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας ή έναν δερματολόγο.
Πηγή: aad.org