ΥΓΕΙΑ

Με πόση άσκηση μειώνεται κατά 18% ο κίνδυνος καρκίνου

Bigstock

Η μείωση του κινδύνου έφτασε στο 32%, ιδιαίτερα για τους καρκίνους που σχετίζονται με τη σωματική αδράνεια.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η ενσωμάτωση ασκήσεων με σύντομες εκρήξεις ενέργειας στην καθημερινή σας ρουτίνα, που μπορούν να γίνουν και στο σπίτι, μπορείτε όχι μόνο να ενισχύσετε τη γενική σας υγεία, αλλά και ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Στην μελέτη συμμετείχαν πάνω από 22.000 ενήλικες που δεν ασκούνταν τακτικά. Σε αυτούς τους συμμετέχοντες δόθηκε η οδηγία να εισαγάγουν “έντονη διαλείπουσα σωματική δραστηριότητα” (VILPA) στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις διάρκειας 1-2 λεπτών με σύντομες εκρήξεις ενέργειας. Οι συμμετέχοντες δεν έκαναν καμία αλλαγή στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά:

  • Με ελάχιστη ημερήσια άσκηση μόλις τριών λεπτών, οι συμμετέχοντες είδαν μείωση κατά 18% στον συνολικό κίνδυνο καρκίνου.
  • Επιπλέον, όταν η καθημερινή άσκηση έφτασε τα πέντε λεπτά συνολικά, η μείωση του κινδύνου έφτασε στο 32%, ιδιαίτερα για τους καρκίνους που σχετίζονται με τη σωματική αδράνεια.

Τύποι καρκίνου που σχετίζονται με τη σωματική αδράνεια:

  1. Αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου
  2. Ήπατος
  3. Πνεύμονα
  4. Νεφρών
  5. Ενδομητρίου
  6. Μυελογενής λευχαιμία
  7. Μυέλωμα
  8. Παχέος εντέρου
  9. Κεφαλής και λαιμού
  10. Κύστης
  11. Μαστού

Τι σημαίνει 3 λεπτά ασκήσεων με έντονη έκρηξη ενέργειας

Ο δρ. Matthew Ahmadi, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι η VILPA ουσιαστικά περιλαμβάνει την εκτέλεση των συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων σας με μεγαλύτερη ένταση. Αν νιώθετε ότι σας κόβεται η ανάσα και χρειάζεται να "φουσκώνετε και να ξεφουσκώνετε" κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αυτό σημαίνει ότι το κάνετε σωστά. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι εκρήξεις δραστηριότητας δεν χρειάζεται να γίνουν η μία μετά την άλλη. Μπορούν να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αποφέρουν οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με τον δρ. Ahmadi, η VILPA δεν απαιτεί την επίτευξη συγκεκριμένου καρδιακού ρυθμού. Γι' αυτήν την μελέτη, οι βασικοί δείκτες για αποτελεσματική VILPA περιελάμβαναν αυξημένο καρδιακό ρυθμό για 20-30 δευτερόλεπτα μετά τη δραστηριότητα και δύσπνοια ή δυσκολία στην εύκολη ομιλία μετά από ένα λεπτό δραστηριότητας. Αυτά τα σημάδια υποδηλώνουν ότι οι δραστηριότητες ήταν αρκετά έντονες για να επιτευχθεί ο στόχος.

Η δρ. Erika Rees-Punia, επικεφαλής Επιδημιολογίας και Συμπεριφορικής Έρευνας στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τόνισε ότι η ευκολία αυτού του τύπου κίνησης συμβάλλει στα οφέλη της. Η έντονη άσκηση είναι ευεργετική, αλλά πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ψυχικά εμπόδια που σχετίζονται με τον χρόνο που απαιτείται για να ασχοληθούν κατά συνέπεια με αυτήν.

Η δρ. Rees-Punia διευκρίνισε τη διαφορά μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει οποιαδήποτε σκελετική κίνηση που απαιτεί ενέργεια πάνω από τα επίπεδα ηρεμίας, ενώ η άσκηση περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις των σκελετικών μυών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της υγείας ή της φυσικής κατάστασης. Η VILPA μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να... κυνηγάς τα παιδιά σου στο σπίτι, να ανεβαίνεις σκάλες ή να περπατάς βιαστικά μέχρι το αυτοκίνητό σου.

Λίγος ο χρόνος, πολλά τα οφέλη

Παρόλο που οι ασκήσεις σύντομων εκρήξεων ενέργειας αποδείχθηκαν ευεργετικές για τους συμμετέχοντες στην μελέτη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι επιδράσεις δεν ήταν άμεσες. Η μελέτη διήρκεσε σχεδόν επτά χρόνια και ενώ κάποια αποτελέσματα εμφανίστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ήταν παροδικά. Τα σημαντικότερα οφέλη της VILPA προέκυψαν σε μια εκτεταμένη περίοδο, υπογραμμίζοντας τη σωρευτική φύση του αντίκτυπου αυτής της μεθόδου.

Δεδομένου ότι η μελέτη δεν περιελάμβανε άτομα που ήδη ασκούνταν τακτικά, η δρ. Rees-Punia τόνισε ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν η VILPA θα τους προσφέρει τα ίδια οφέλη. Πρότεινε ότι για όσους ήδη ασκούνται τακτικά, η διατήρηση της ρουτίνας τους είναι απαραίτητη. Ωστόσο, για όσους δεν έχουν κίνητρο να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης, η ενσωμάτωση μικρών αλλαγών συμπεριφοράς στην καθημερινή τους ρουτίνα, όπως το να παίρνουν τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, μπορεί να είναι ευεργετική.

Ο δρ. Ahmadi σημείωσε ότι μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της VILPA σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, θα διεξαχθούν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών οφελών της VILPA για την υγεία και την μακροζωία.

Πηγή: verywellhealth.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved